Noua forma a legii privind concediul de crestere a copilului, care va intra in vigoare la 1 iulie, pastreaza prevederea prin care tatal are optiunea de a ramane o luna acasa cu copilul. In situatia in care el nu doreste acest lucru mama trebuie sa se intoarca la locul de munca in acea perioada sau sa isi ia o luna de concediu fara plata.

Incepand din 2012, in urma unei modificari legislative din totalitatea concediului de crestere a copilului (CIC) cel putin o luna ii revine celuilalt partener.

In prezent, practica arata ca in majoritatea cazurilor mama este cea care solicita concediu de crestere a copilului, tatal fiind prin urmare cel care isi poate lua o luna de concediu de acest tip. Acesta nu este un drept ce se poate transfera intre parteneri.

Respectiva luna de concediu poate fi luata in orice moment in perioada de doi ani, respectiv de un an a concediului, insa in practica toti solicitantii opteaza pentru ultima luna din perioada de concediu, pentru ca mama sa ramana langa copil atunci cand el este mai mic.

Ca si mamele, potrivit formei actuale a legislatiei, aflata inca in vigoare, tatii pot primi o indemnizatie pentru cresterea copilului de 85% din media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni. Cuantumul ei nu poate insa depasi 3.400 de lei.

Ce se va modifica in acordarea concediului de crestere

Daca modificarile aduse legii, promulgate luna trecuta de presedintie, vor intra in vigoare la 1 iulie, tatii isi vor putea lua in continuare o luna libera, in care sa ramana acasa cu cel mic.

Potrivit noii forme a legii, daca tatal nu doreste sa isi ia liber in acea luna, mama fie se intoarce la locul de munca incepand cu acea luna, fie alege sa sa intre in concediu fara plata timp de o luna, perioada care se va considera de data aceasta vechime in munca.

"In situatia prevazuta la alin. (1) lit. b) persoana care a solicitat initial concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului. In cazul in care persoana care a solicitat initial concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului opteaza pentru concediu fara plata, acesta constituie perioada asimilata in sensul art. 2 alin. (5) lit. i)", arata textul legislativ.

"Se pastreaza optiunea prin care celalalt partener, respectiv tatal, isi poate lua o luna de concediu pentru cresterea copilului, pe care o poate lua oricand in perioada celor doi ani. Daca nu doreste, mama este oricum obligata sa se intoarca la locul de munca. Sau isi poate lua concediu fara plata timp de o luna. In practica, si inainte se intampla asta, insa diferenta este ca acum aceasta luna va constitui vechime in munca. Pe de alta parte, angajatorul este obligat sa ii ofere aceasta posibilitate", a declarat pentru wall-street.ro Laura Gheara, managing director al companiei de resurse umane General Human Resources.

Putini tati aleg sa ramana o luna acasa cu copilul

Reglementarea care acorda celuilalt partener posibilitatea sa ramana o luna acasa se aplica pentru copiii nascuti dupa 1 martie 2012, aceasta fiind impusa in virtutea principiului ca responsabilitatea ingrijirii copilului revine ambilor parinti.

De exemplu, pana in luna iunie a anului 2015 la optiunea I de un an au solicitat concediu de crestere a copilului de o luna un numar de 479 barbati si pentru optiunea II (luna 24) 1.094 barbati. Asadar, au beneficiat de acest drept 1.573 tati dintr-un total de 125.108 barbati, cati aveau dreptul.

Motivul poate tine de timpul este foarte scurt din punct de vedere al adaptarii barbatului la noua postura de tata aflat in concediu de crestere si ingrijire copil si a revenirii o luna mai tarziu, in campul muncii.

Acte necesare pentru obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului

Atat mama, cat si tatal copilul, trebuie sa depuna o serie intreaga de acte pentru a obtine indemnizatia de crestere a copilului.

• cerere;
• actul de identitate al solicitantului - (copie si original);
• actul de identitate al celuilalt parinte - (copie si original);
• certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie si original), hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei sau de incredintare a adoptiei, hotararea judecatoreasca sau hotararea comisiei pentru protectia copilului pentru masura plasamentului in regim de urgenta (copie si original);
• certificatele de nastere ale tuturor copiilor nascuti dupa data de 1 ianuarie 2006 (copie si original) sau livret de familie (copie si original);
• certificat de casatorie (copie si original);
• adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte ca persoana indreptatita a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului.

De asemenea, pe langa acestea se solicita nelipsitul dosar cu sina, in unele zone se cere si stagiu de cotizare, si daca vrei sa primesti banii de la stat in contul unei banci se solicita si extrasul de cont, nu este suficient sa cunosti codul IBAN.

Iar dupa toate aceste drumuri si eforturi de strangere a actelor, pe care multi parinti le fac cu copiii la purtator, primii bani in cont statul ii livreaza in 2-2,5 luni.

Iti recomandam sa citesti si articolul Cele mai importante modificari aprobate legii privind indemnizatia de crestere a copilului. Au fost publicate in Monitorul Oficial

Sursa foto: Photobac, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri