Ponderea tinerilor romani care si-ar dori sa isi deschida o afacere proprie o depaseste pe cea a europenilor, procentul fiind de 37,6% in Romania fata de 24,1% in Europa.

Pentru o mai buna administrare a resurselor, cunostiintele in domeniul financiar reprezinta un factor extrem de important, oferind in acelasi timp si o deschidere mai pronuntata catre zona antreprenoriala. La nivelul Europei, procentul de tineri interesati sa isi deschida o afacere este de 24,1%, in timp ce in Romania, procentul este de 37,6%, conform unui comunicat de presa emis de catre Facultatea Romano - Americana.

Educatia financiara nu mai poate fi vazuta drept optionala

Piata financiara devine tot mai complexa, facand totodata dificil pentru consumatori sa o inteleaga si sa stie cum sa isi administreze finantele. In acest context, proportia posesorilor de cont bancar a crescut in Romania cu 15% in ultimii ani. Astfel, numarul celor cu varsta peste 15 ani, care detin un cont in banca, a crescut de la 45%, cat era in 2011, la 60%, in 2014, dupa cum arata raportul OECD/INFE. Insa, proportia celor care beneficiaza de o educatie in domeniul financiar la un nivel superior este de doar 30%, conform raportului independent Graduate Barometer 2016, lansat de Trendence Institut, ceea ce demonstreaza ca educatia financiara nu mai poate fi vazuta drept optionala, ea jucand un rol esential in buna functionare a unei societati.

„Educatia financiara este o componenta a educatiei la modul general, iar societatea in care traim ne obliga sa avem un nivel cel putin minimal de cunoastere in acest domeniu, pentru ca evolutiile prezente si viitoare impun un astfel de demers. Romania s-a confruntat, din pacate, cu multe situatii in care lipsa educatiei financiare a condus la contexte controversate, uneori dramatice, cu un impact major asupra unei parti importante a populatiei. Este asadar bine sa ai raspunsurile, sa iti pui intrebari obiective inainte sa optezi pentru un anumit serviciu bancar sau nebancar si astfel, fara indoiala, cazuri precum creditele „cu buletinul”, sau cele imobiliare, in diverse valute, cu evolutii surprinzatoare in ultimii ani, ar fi putut sa fie evitate, pentru ca multi dintre cei care au acceptat sa semneze astfel de contracte ar fi cautat o serie de raspunsuri, inainte de a da curs unui astfel de demers. Asa ca, daca reusim sa inlaturam, intr-o oarecare masura, ignoranta sau lipsa de cultura economico-financiara din multe contexte ale societatii, asta ne va ajuta”, a declarat Ovidiu Folcut, Rectorul Universitatii Romano – Americane.

Competentele financiare sunt o componenta esentiala pentru bunastarea individului si o economie sanatoasa

Educatia financiara contribuie masiv la un comportament financiar responsabil al oamenilor. Un nivel scazut al competentelor financiare consumatorilor are consecinte atat la nivel micro, cat si macro. In lipsa unei baze a cunostintelor de ordin financiar, oamenii nu au control asupra cheltuielilor lor, nu sunt constienti de riscurile financiare si nu stiu cum sa procedeze in cazul unor situatii deosebite - pierderea locului de munca, aparitia unor probleme de sanatate, pentru a-si controla finantele. In acest context, supra-indatorarea devine o amenintare reala si frecventa unor astfel de cazuri este tot mai mare. Cei cu o cultura financiara solida in domeniul financiar au control asupra finantelor lor si fac alegeri responsabile atunci cand vine vorba de cheltuielile de nevoi personale si nu numai.

Urmarind sa ofere o educatie in conformitate cu nevoile actuale ale pietei muncii, care sa faciliteze o integrare usoara a tinerilor in campul muncii, Universitatea Romano-Americana ofera o gama larfa de prograre de studiu in domeniul stiintelor economice. Astfel, proportia studentilor care aleg o specializare din zona business in cadrul Universitatii Romano-Americane este de 49%. Totodata, numarul studentilor din cadrul Universitatii Romano-Americane care au de gand sa aleaga calea antreprenoriatului este mult mai mare decat media la nivelul Romaniei sau cea din Europa, ajungand la o proportie de 43,9%.

Sursa foto: Taras Atamaniv / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri