Constructia parcului industrial Tetarom IV din judetul Cluj pierde finantarea europeana in valoare de peste 17 milioane de lei, dupa ce consilierii CJ au votat incetarea contractului de finantare, motivand ca proiectul nu va putea fi implementat pana la data impusa, 31 decembrie 2015.

Consilierii judeteni din Cluj au votat cu majoritate de voturi, incetarea contractului de finantare europeana a proiectului Parc Industrial Tetarom IV, intrucat data de implementare a proiectului, 31 decembrie 2015, nu poate fi respectata. Potrivit proiectului aflat pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu Judetean, valoarea eligibila a contractului este de aproximativ 35 milioane de lei, din care contributia Consiliului Judetean si a Uniunii Europene ar fi fost de cate 50 la suta, scrie Mediafax.

"In urma numeroaselor sesizari ale antreprenorului si a problemelor ridicate in cadrul sedintelor de comandament privind omisiunile proiectului au aparut premisele revizuirii proiectului tehnic. Proiectul revizuit a fost predat la registratura CJ de catre proiectant la data de 25 martie 2015 si s-a constatat faptul ca actiunea de revizuire a acestuia a generat o majorare a valorii lucrarilor cu aproximativ 12.400.000 lei, fara TVA, reprezentand un procent de 37% din valoarea contractului de lucrari si, implicit, genereaza majorarea corespunzatoare a contributiei judetului Cluj la cheltuielile neeligibile ale proiectului. (…) Tinand cont de cele prezentate, ne aflam in imposibilitatea legala de a implementa contractul de lucrari nr. 53/19.033/14.10.2014, in termenii si conditiile contractului de finantare nr. 3665/29.03.2013", se arata in proiectul de hotarare aprobat de consilierii judeteni.

Vicepresedintele cu atributii de presedinte al CJ Cluj, Vakar Istvan, a declarat ca renuntarea la finantarea europeana pentru realizarea parcului industrial Tetarom IV este "cea mai buna solutie in momentul de fata" si ca, pana acum, din bugetul judetului s-au cheltuit aproximativ 2,5 milioane de lei, pentru lucrari la parcul respectiv.

"Aceasta decizie de renuntare la finantarea europeana e cea mai buna solutie. Noi am cheltuit pana acum aproximativ 2,5 milioane de lei pentru ridicarea unei hale, pentru turnarea fundatiei la cladirea de birouri, precum si pentru organizarea de santier. Deci, practic, noi nu trebuie sa inapoiem niciun ban catre Uniunea Europeana, ci doar am renuntat sa mai primim acei bani. Lucrarea nu are cum sa fie finalizata in termenele impuse, pentru ca proiectarea a fost gresita din start, iar noi ar fi trebuit sa platim 50 de mililoane de lei ca sa putem respecta acele termene. Bani pe care nu ii avem", a declarat Vakar Istvan.

Vakar Istvan a mai spus ca parcul industrial Tetarom IV se va face din banii judetului, pe etape, "fara sa fim presati de termene", iar finantarea europeana la care s-a renuntat va fi folosita pentru doua proiecte al municipalitatii. "Acei bani vor ramane tot la Cluj, se vor amenaja drumul Lombului si drumul Fagetului. Am vorbit deja cu primarul Emil Boc si acele proiecte se vor face cu acei bani care initial au fost destinati Tetaromului", a mai spus Vakar Istvan. Contractul pentru construirea celui de-al patrulea parc industrial Tetarom din Cluj a fost semnat, in aprilie 2014, de presedintele Consiliului Judetean (CJ) din acea perioada, Horea Uioreanu, lucrarile urmand sa fie finalizate in 20 de luni.

"Finantarea este asigurata din mai multe surse, cum sunt bugetul CJ, fonduri europene si bugetul national. Se deschide investitorilor un nou parc industrial pe raza comunei Feleacu, pe o suprafata de 85 de hectare, unde vor fi create noi locuri de munca. Durata de executie este de 20 de luni, fiind incluse lucrari de terasamente si viabilizare si o hala", declara presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu. Lucrarile la parcul industrial Tetarom IV au inceput in mai 2014, insa licitatia de atribuire a proiectului a fost contestata de societatea Tehnodomus, iar lucrarile au fost suspendate.

Ulterior, Curtea de Apel Cluj a dat castig de cauza societatii care a contestat, astfel ca in octombrie 2014, lucrarile la Tetarom IV au fost atribuite asocierii dintre firmele ACI Cluj, Nordcomforest, Electromontaj SA si SC Erbi Prod Com SA. In judetul Cluj functioneaza alte trei parcuri industriale administrate de SC Tetarom SA in care isi desfasoara activitatea firme precum DeLonghi sau Bosch.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri