Transgaz a semnat vineri, la Budapesta, acordul prin care primeste o finantare europeana de 179 de milioane de euro prin Mecanismul Conectarea Europei, pentru lucrarile de pe teritoriul Romaniei la gazoductul Bulgaria – Romania – Ungaria – Austria (BRUA), care va lega retelele de gaze naturale din cele patru state si va permite exportul gazelor de la Marea Neagra spre Austria.

Proiectul BRUA presupune construirea unui nou coridor de transport gazifer care va tranzita teritoriul Romaniei si va atrage pe piata romaneasca si europeana noi resurse de gaze, arata Ministerul Energiei. "Realizarea acestui proiect pe teritoriul Romaniei va dinamiza sectorul constructiei de infrastructuri energetice, va asigura crearea de noi locuri de munca pentru lucrarile de executie si pentru exploatare. In perspectiva, noua infrastructura va fi conectata la posibilele noi surse de gaze din Marea Neagra", a mentionat Ministerul Energiei, intr-un comunicat, citat de News.ro.

Ministrul Energiei a propus pe agenda CESEC extinderea acestei cooperari regionale pentru proiectele de interconectare a retelelor electrice, precum si pentru identificarea unor noi instrumente, cu sprijinul Comisiei Europene, de sprijinire a consumatorilor vulnerabili de energie si de prevenire a fenomenului saracirii energetice.

De asemenea, oficialii Transgaz au agreat cu operatorii de transport din Ucraina, Bulgaria si Grecia "aprofundarea cooperarii pentru asigurarea unui flux bidirectional si neintrerupt de gaze naturale prin conducta Trans-Balcanica si a semnat impreuna cu operatorii din Grecia, Bulgaria si Ungaria o declaratie privind dezvoltarea viitoare a Coridorului Vertical", arata Ministerul Energiei.

In iunie, Transgaz a precizat, pentru News.ro, ca lucrarile de constructie a conductei vor incepe, conform graficului actual, in a doua jumatate a anului 2017. In prezent, proiectul BRUA se afla in faza de elaborare a proiectului tehnic pentru conducta si statiile de comprimare. De asemenea, se afla in derulare procesul de obtinere a avizelor si acordurilor necesare obtinerii autorizatiilor de construire.

Dupa finalizarea acestei etape, urmeaza demararea procedurii de atribuire pentru achizitia lucrarilor de executie aferente conductei si statiilor de comprimare, realizarea lucrarilor de executie si punere in functiune, iar apoi inceperea operarii. Constructia conductei ar putea fi finalizata, in acest caz, la sfarsitul anului 2019.

Proiectul BRUA a aparut dupa esecul Nabucco si presupune dezvoltarea unei capacitati de transport gaze naturale intre punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) si Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte.

BRUA va strabate teritoriul Romaniei pe o distanta de 528 de kilometri, de la sud, din judetul Giurgiu, spre vest, traversand judetele Teleorman, Dambovita, Arges, Olt, Valcea, Gorj, Hunedoara, Caras-Severin, Timis si Arad. Valoarea estimata a proiectului se ridica la 560 milioane de euro.

Din cele aproximativ 680 de locuri de munca generate pe durata de construire a BRUA, aproximativ 340 vor fi ocupate de forta de munca din Romania. Comisia Europeana a validat, pe 19 ianurie 2016, finantarea cu suma de 179 milioane de euro a lucrarilor ce urmeaza sa fie efectuate de Transgaz la sistemul national de transport a gazelor naturale romanesc pentru dezvoltarea conductei BRUA, faza 1.

Astfel, Transgaz dispune de o parte din finantarea necesara pentru a realiza lucrarile pe teritoriul Romaniei. Dupa punerea in functiune, proiectul va asigura o capacitate maxima de transport gaze naturale de 1,5 miliarde metri cubi/an inspre Bulgaria si de 4,4 miliarde mc/an inspre Ungaria.

Prin aceasta conducta ar urma sa fie transportate spre Austria si alte state vest-europene si gazele extrase din Marea Neagra.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri