Nu ne verificam partenerii de afaceri. Pur si simplu, daca dupa o anumita perioada nu platesc, le punem cruce, adica renuntam la colaborare, spune Horia Nistor, manager general al firmei de software si consultanta Kondiment Solutions. Tot el spune ca firma este pregatita pentru a pierde pana la 5% din platile pe care le are de recuperat de la clienti. Exista unii care nu platesc la timp, asta-i situatia, mai spune Nistor.

Radu Dimeca, directorul tipografiei Grafoprint din Timisoara, spune ca, in cazul in care clientii nu-si respecta termenele de plata timp de trei luni, ii actioneaza in judecata. Aceasta este singura masura pe care intreprinzatorul considera s-o ia pentru a nu pierde bani.

Situatia partenerilor de afaceri cu nereguli si a clientilor rau-platnici nu este un fenomen rar intalnit. Problema este ca daca intreprinzatorii nu sunt suficient de vigilenti, acestia pot pierde definitiv sume mari de bani. Aceasta, fiindca firmele care se afla de mai mult timp intr-una din situatiile de dizolvare judiciara vor fi radiate din Registrul Comertului, daca nici o persoana interesata nu intervine, in termen de sase luni.

In total, este vorba despre aproximativ 400.000 de firme care se afla intr-una din situatiile mentionate. Dintre acestea, 216.000 au cel putin o problema: nu si-au preschimbat certificatul de inmatriculare de doi ani. Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) s-a ocupat mai intai de cele care s-au blocat in aceasta problema. Pentru 150.000 dintre ele judecatorii delegati au pronuntat deja decizia de dizolvare. Dovada ca marea majoritate a acestor companii sunt fantoma este lipsa de reactie a reprezentantilor acestor societati. Mai putin de 5% din acestia au facut recurs la decizia de dizolvare, spune Eugen Ghiulea, director general al ONRC.


Exista circa o suta de cereri de recurs la decizia de dizolvare, pe fiecare judet. Firmele pentru care nu a facut nimeni recurs se radiaza."

Eugen Ghiulea, director general ONRC

Asadar, nui deranjeaza ca vor fi radiati. In schimb, o deranjeaza pe Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), care a facut recurs pentru cele mai multe dintre firmele dizolvate, fiindca au datorii la bugetul de stat. Pana acum, inainte de aceasta campanie de dizolvari, rata de recuperare a datoriilor de la diverse firme a fost mica, fiindca administratorii au lucrat cu firme paralele si au scapat de active, explica Dorin tiganas, purtator de cuvant ANAF.

Acum, potrivit acestuia, statul dispune de legislatia necesara pentru a urmari adiminstratorii cu firme paralele si, in plus, pentru a executa averea personala a intreprinzatorilor, daca nu se poate valorifica patrimoniul companiei. Din pacate, valoarea datoriilor pe care le are de recuperat statul de la firmele dizolvate de catre ONRC nu a putut fi centralizata in timp util de catre ANAF, pana la inchiderea editiei. Vom prezenta suma finala a acestora intr-un material ulterior. Cat priveste efectele asupra mediului de afaceri a dizolvarii a aproape 25% din firmele inregistrate la ONRC, Alin Teodorescu, director al institutului IMAS, considera ca este o masura foarte buna. Cu cat mai putina evaziune fiscala, cu atat mai bine. Este cea mai buna solutie de curatire a mediului de afaceri, conchide, pe scurt, Teodorescu.

Singurul aspect negativ este de ordin statistic: scaderea in valoare a unui indicator important, numarul de firme pe cap de locuitor. Studiile Consiliului National pentru IMM si Cooperatie (CNIPMMR) arata ca acest indicator este de 2,5 ori mai mic decat media statelor membre ale Uniunii Europene. Raportul se va diminua considerabil odata cu incheierea campaniei de dizolvari de catre ONRC. Decalajul va trebui recuperat prin incurajarea start-up-urilor.


Cum au supravietuit, timp de patru ani, firmele fantoma

Potrivit ONRC, abia in noiembrie anul trecut unii comercianti au inceput sa-si depuna bilanturile contabile pe trei ani in urma. Altii nu le-au depus nici pana acum.

Majoritatea comerciantilor n-au respectat prevederea de preschimbare a certificatului de inmatriculare, iar pentru aceasta termenul limita s-a amanat repetat din anul 2001.

In ianuarie 2004, ONRC publica un comunicat de presa in care arata ca 80% din firmele din Romania au nereguli in activitate, urmand a fi dizolvate. Asa cum aratam intr-un material publicat in acea perioada, urmarile concrete nu s-au facut simtite.

Alt comunicat ONRC, din 29 iunie 2004, anunta ca s-a prelungit termenul de preschimbare a certificatului de inmatriculare si a celui de inregistrare fiscala pana la 31 decembrie.

Abia in luna aprilie 2005, ONRC a demarat campania de dizolvari a firmelor vizate. Este vorba despre cele care nu si-au preschimbat certificatele amintite. Cat despre celelalte nereguli, controlul va fi demarat abia dupa incheierea campaniei actuale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri