Mai mult decat atat, pretul zaharului din statele Uniunii Europene va scadea pana la 36% in urmatorii patru ani si nu cu 39%, cat se propusese initial, informeaza "EU Observer". Ministrii Agriculturii din UE au ajuns la acest acord, joi, in ciuda opozitiei Poloniei si Greciei.

Reducerea preturilor va fi partial sustinuta prin acordarea unor compensatii producatorilor afectati de aceasta masura. Fermierii europeni vor fi compensati pentru 64,2% din pierderile lor, avand acces direct la fonduri de restructurare in valoare de 7,5 miliarde euro.

Fermierii europeni sunt nemultumiti pentru ca producatorii mici, care nu pot concura cu firme gigant ca germanii de la Sudzucker, vor fi nevoiti sa-si inchida afacerile.

Decizia vine dupa aproape 40 de ani de protejare a producatorilor europeni de sfecla de zahar.

Romania a obtinut in urma negocierilor cu Uniunea Europeana o cota de 109.000 de tone de zahar din sfecla, dar si o cantitate de 329.000 de tone pentru procesare (zahar brut). Necesarul intern de consum este de peste 500.000 de tone pe an, fiind acoperit din productia interna, dar si din importuri de zahar alb si brut, acesta din urma fiind ulterior prelucrat in unitati locale.

Pentru producatorii de sfecla de zahar, Ministerul Agriculturii a cerut si a obtinut permisiunea ca eventualele scaderi de pret la sfecla sa poata fi compensate din bugetul de stat.

Potrivit reprezentantilor Patronatului Zaharului din Romania, suprafetele cultivate cu sfecla de zahar se ridica, in acest an, la circa 20.000 hectare, de pe care este estimata obtinerea unei productii de circa 80.000 tone de zahar.

Anul trecut, productia de zahar din sfecla s-a ridicat la aproximativ 50.000 tone, in conditiile in care consumul intern a fost asigurat din importuri de zahar brut - circa 470.000 tone de zahar procesate in tara, la care s-au adaugat alte 81.000 tone zahar alb.