Dinu Patriciu, fondatorul Rompetrol, care si-a vandut ultimele actiuni in cadrul companiei petroliere in 2009, considera ca statul nu va reusi sa recupereze datoria de la Rompetrol intrucat contractul este unul "absolut beton".
Dinu Patriciu a explicat ca, prin contract, KazMunaiGaz, compania kazaha de stat care controleaza Rompetrol, are dreptul de a nu plati datoriile catre statul roman.

"Faptul ca nu le platesc este un drept pe care il au prin contract", a declarat Patriciu, intr-o conferinta de presa. In plus, fondatorul Rompetrol a mai spus ca, in opinia sa, datoria nici nu exista.

"Datoriile acestea nu au existat niciodata: au fost datorii ale statului catre el insusi, inainte de privatizare. Datoriile pe care le-am preluat prin contractul de privatizare au fost de 108 de milioane de dolari, dar de fapt erau de 285 de milioane de dolari. Cele 108 de milioane de dolari erau in caietul de sarcini", a explicat omul de afaceri.

Omul de afaceri a adaugat ca nu si-a asumat niciodata datoriile Rompetrol, dar ca a preferat sa ramana cu ele, acumuland dobanzi si penalitati.

In 2003, Guvernul a emis o ordonanta prin care care datoriile Rompetrol au fost convertite in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani, in valoare de 603 milioane de dolari.

Rompetrol a reusit sa plateasca doar 71 de milioane de dolari din cele 603 milioane corespunzatoare obligatiunilor emise in 2003. Guvernul se astepta ca aceasta datorie sa nu fie platita, in conditiile in care in sapte ani au fost platiti doar 11%, iar ANAF a instituit sechestru asigurator asupra companiei pentru a impiedica instrainarea unor active in perioada urmatoare.

Astfel, Guvernul isi va putea obtine datoria prin vanzarea activelor aflate sub sechestru. La inceputul acestui an, grupul Rompetrol detinut de KazMunaiGaz a incheiat controversata oferta obligatorie de preluare pentru 22,6% din actiunile Rompetrol.

In urma operatiunilor, grupul a platit 85,31 milioane lei, insa datorita unor schimburi realizate in afara ofertei publice suma totala se ridica la 358 milioane lei (88,06 mil. euro). Din pacate, aceasta suma a fost mai mult decat irosita, in conditiile in care participatia de 98% a grupului Rompetrol se reduce la 42,5%, dupa conversia obligatiunilor in actiuni.

"Daca statul vinde actiunile, sa fie sanatos! Vinde ce n-a avut. Jumatate din ce? Din ce nu a avut niciodata? Nu exista acele datorii. Conform contractului aveau dreptul sa le transforme in actiuni. Le-au transformat in actiuni, la revedere!", a incheiat Dinu Patriciu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri