"Un TVA de 5% la alimente care trebuie sa acopere nevoile de baza zilnic. Am fi bucurosi de aplicarea imediata a unei astfel de masuri, daca ar fi bine definite aceste produse astfel incat pe rafturile magazinelor chiar sa existe alimente de baza mai ieftine cu 19%", a declarat Michel Lamoot (foto), managing director al lantului de magazine Real Hypermarket in Romania.

Oficialii retailerului, care opereaza pe piata romaneasca 25 de magazine, considera ca o astfel de masura ar fi "extraordinara" pentru relansarea consumului. Investitiile germanilor de la Real Hypermarket, parte a grupului Metro AG, se cifreaza la jumatate de miliard de euro in cei patru ani de la intrarea pe piata romaneasca.

Real Hypermarket au investit 500 mil. euro pe piata romaneasca in 4 ani

Real Hypermarket au investit 500 mil. euro pe piata romaneasca in 4...

"Majoritatea tarilor Uniunii Europene practica o taxa pe valoare adaugata redusa la alimente. Tari cum ar fi Franta, Grecia, Danemarca, Spania, care pe lang TVA standard practica o taxa redusa la alimente.

Ce TVA se practica la alimente in Uniunea Europeana?

• in Franta, TVA standard este de 19,6%, iar pentru anumite produse TVA perceput este de 5,5% si chiar 2,1%;

• Polonia, pe langa TVA standard de 22%, are o taxa pe valoare adaugata redusa de 7%;

• Cehia are o cota redusa la alimente de 5%

Citeste si:

• Slovenia percepe o TVA de 8,5% in cazul produselor alimentare

• in Ungaria, TVA pentru alimente se ridica la 12%

"Aceasta masura este nu numai una de natura sa reduca povara costurilor pentru populatia afectata de criza, ci si o forma de descurajare a evaziunii fiscale in zona producatorilor si a procesatorilor din industria alimentara", mai precizeaza reprezentantii Real Hypermarket.

Scaderea TVA la alimentele de baza ar putea conduce la o scadere a preturilor acestora si, implicit, la o impulsionare a consumului, pe fondul prabusirii dramatice a acestuia in ultimii doi ani.

Decizia ar ajuta la revenirea, cel putin partiala, a puterii de cumparare a romanilor. In ciuda estimarilor care spun ca incasarile la bugetul statului ar scadea semnificativ, masura introducerii TVA diferentiat ar favoriza scoaterea la lumina a unei parti importante din economia subterana, explica directorul general al Real Hypermarket Romania.