Analistii estimau ca preturile au inregistrat, cel mai probabil, o crestere de 0,5% in luna aprilie si ca rata lunara a inflatiei a urcat in aprilie pana la 8,2%, fata de 8,01 cat a fost in martie.

In realitate, avansul preturilor a fost mai mare, de 0,66% la nivelul lunii aprilie, iar rata anuala a inflatiei a urcat la 8,33%.

Preturile marfurilor alimentare au crescut cel mai mult in luna aprilie, cu 0,92%, in timp ce avansul preturilor marfurilor nealimentare a fost de doar 0,87%, iar serviciile s-au ieftinit cu 0,42%.

Banca Nationala a Romaniei a majorat semnificativ prognoza de inflatie pentru finalul acestui an. Noua prognoza indica o inflatie de 5,1% pentru finalul lui 2011, in crestere cu 1,5 puncte fata de cea precedenta, de 3,6%, potrivit datelor prezentate recent de Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Noile prognoze prezentate de BNR indica o inflatie de 5,1% la finalul lui 2011 si o rata de 3,6% pentru sfarsitul lui 2012.

Banca Nationala a Romaniei ar putea fi nevoita sa-si ajusteze politicile pentru a atinge tinta de inflatie de anul viitor, dupa ce preturile vor creste in acest an cu peste 5%, a afirmat seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

Franks, FMI: Atentie la inflatie!

Franks, FMI: Atentie la inflatie!

"Acum trebuie ca BNR sa ramana concentrata pe obiectivul de inflatie pe termen mediu. Pentru 2012 ne asiguram ca vom face ceea ce trebuie pentru a reduce inflatia. BNR a ratat tintele de inflatie din ultimii ani, dar daca va uitati pe trend, veti vedea ca inflatia este acum o problema mult mai mica decat in urma cu zece ani. Vor mai fi socuri, dar in general tendinta este de reducere a inflatiei", a spus Franks.

Caricatura a fost realizata pentru wall-street.ro de catre Nic Moldoveanu, ejungla.ro.

Citeste si:

Cele mai mari cresteri de preturi

Preturile fructelor proaspete au inregistrat in aprilie cel mai mare avans lunar, de 7,71%, devenind astfel cu 21,24% mai scumpe comparativ cu finele anului trecut, potrivit Mediafax.

Cartofii au continuat sa se scumpeasca in luna aprilie, cu 4,54%, iar preturile pentru grupa "alte legume si conserve de legume" au urcat cu 1,53%. Preturile la faina si malai au avansat in aprilie cu circa 1,6% fata de martie, iar zaharul s-a scumpit cu 4,99%.

In primele patru luni ale acestui an, preturile au crescut la cartofi cu peste 30%, la alte legume si conserve de legume cu 21,2% si in cazul zaharului cu 17,56%. Astfel, marfurile alimentare erau in luna aprilie cu 5,08% mai scumpe comparativ cu finele anului trecut.

In cazul produselor din grupa marfurilor nealimentare, preturile au inregistrat in luna aprilie variatii de sub 1% fata de martie, exceptie facand costurile pentru tutun, tigari (+ 1,19%) si la energia electrica (+5,03%).

Referitor la grupa serviciilor, se remarca reducerea tarifelor la transportul aerian si telefon cu circa 1,65%, restul preturilor incluse inregistrand variatii sub 1%.

Indicele preturilor de consum, exclusiv bauturi alcoolice si tutun, a fost in aprilie de 0,62%. Preturile de consum au urcat in aprilie cu 0,24% daca se exclud legume, fructe, oua, combustibili si produse ale caror preturi sunt reglementate.