In ultimele zile, criza datoriilor, reducerea ratingului Statelor Unite si prabusirea burselor din intreaga lume au fost principalele subiecte de discutii. Dincolo de scenariile propuse de cei mai pesimsti sau mai optimisti, valul de panica pare de neoprit. Reporterii wall-street.ro au vorbit cu oameni care vin la serviciu zi de zi, citesc sau aud despre prabusirea burselor si se asteapta la un nou val de criza sau, dimpotriva, spera la mai bine.
Vine de cativa ani din judetul Vrancea pentru a-si comercializa fructele si legumele in Piata Floreasca din Capitala. Acest an este pana acum cea mai “neagra perioada” din activitatea sa, vanzarile scazand cu pana la 60% fata de 2010.

Ioan, 54 de ani, spune ca se asteapta la un nou val al crizei financiare, cu efecte mai grave decat recesiunea din 2008, mai ales pentru cei care se bazeaza pe agricultura.

“Romania se mentine pe pozitii inca, insa tot pe spatele nostru, al oamenilor de rand. Sunt atent la ce stiri apar la televizor, la tot ce se intampla pe scena politica. Insa eu nu cred atunci cand Basescu vine si imi spune ca la noi nu este criza, sunt minciuni cu care incearca sa ne mai pacaleasca putin”, declara iritat producatorul vrancean.

In plus, acesta sustine ca, pe langa inrautatirea conditiilor de viata, producatorii romani mai au de infruntat o alta amenintare: produsele de import.

La randul sau, Cosmin, 21 de ani, executor in cadrul unei institutii bancare, crede ca Romania se va confrunta cu o criza de o mai mare amploare, cea mai afectata urmand sa fie clasa sociala cu venituri foarte mici. Chiar daca urmareste cu atentie stirile internationale, spune ca nu are incredere in presa locala intrucat prezinta lucrurile trunchiat.

Nici nu cred ca am depasit criza inceputa in 2008, ce sa mai vorbim de o noua criza?! Ne imbatam cu apa rece daca ne uitam la o crestere de 0,01%”, crede Ileana, 52 de ani, analist financiar.

Potrivit acesteia, faptul ca cea mai mare putere economica a lumii este in impas financiar si criza datoriilor afecteaza economii importante din Europa reprezinta cea mai clara dovada ca ne indreptam spre un nou val al unei crize financiare. “Banca Mondiala nu poate ajuta toate tarile sa depaseasca situatiile dificile cauzate de criza”, mai spune Ileana.

Si ofiterul bancar Ecaterina, in varsta de 23 de ani, crede ca vom vedea efecte tot mai dure ale crizei, care va continua si ne va afecta pe toti.

„Criza exista si o simte toata populatia. Sunt ingrijorata, normal ca ma gandesc la ziua de maine, la siguranta postului pe care il detin”, a declarat aceasta.

Pentru cei conectati cu evenimentele de la nivel global, prabusirile burselor din zilele trecute nu au facut decat sa accentueze sentimentul de panica.

Roxana are 28 de ani si lucreaza ca PR Officer. Spune ca este mult mai preocupata de pietele financiare in ultima vreme, citeste mult si spera sa sa nu fie mai rau.

„Sunt mai panicata acum de acest nou val de criza, mai ales ca vine dupa cativa ani in care am tot suferit, deci impactul va fi mult mai mare. Nu am incredere in declaratiile lui Traian Basescu ca nu va fi criza, sunt destul de ingrijorata de ce s-ar putea intampla. Cred ca sunt sanse sa fie mai rau decat in 2008”, sustine Roxana.

Dupa greutatile intampinate in ultimii ani, panica propagata recent nu face decat sa alimenteze pesimismul romanilor.

„In ultimii ani ne-a mers foarte prost si va fi si mai prost. Nu cred ca suntem pregatiti pentru un al doilea val al crizei. Nu eram nici inainte pregatiti, iar acum cu atat mai mult nu suntem pregatiti. Am vazut ca in America miliardarii vor sa ajute ca situatia sa fie mai buna. Aici, copiii de beizadele nu mai pot de bine. Noi nu avem bani sa le dam copiilor care nu au servicii, iar beizadelele se plimba toata ziua prin Dorobanti”, afirma cu tristete si revolta in glas Gicu, vanzator in piata Floreasca.

In acelasi loc, Marian, un vanzator de 42 de ani, spune ca nu are incredere in declaratiile presedintelui ca nu va veni o noua criza.

„Si daca el zice ca nu vine criza si apoi vine, cine il trage la raspundere? Ne merge din ce in ce mai rau. Ne gandim in fiecare zi cum sa facem un ban ca sa supravietuim. Criza care va veni va fi si mai mare pentru ca lumea nu are bani”.

Chiar daca la vanzari nu se poate face o medie exacta, deoarece multi dintre clienti sunt plecati in concedii, Nicolae Ion, 65 de ani, producator agricol si vanzator, afirma ca suntem intr-o criza continua care se accelereaza, mai ales ca vanzarile sunt mult mai slabe decat in anii trecuti.

„Este posibil sa vina vremuri si mai grele decat pana acum, nu vad o imbunatatire. Nu am incredere in declaratiile presedintelui sau ale vreunui politician, eu vad ca ne este din ce in ce mai rau”, afirma Ion.

El spune ca citeste presa si urmareste la televizor dezbateri pe tema crizei, atunci cand timpul ii permite, si ca mijloacele media creaza multa panica. „Cred ca ar trebui sa incercati sa ne mai incurajati”, completeaza agricultorul.

O doza mica de optimism: „Romanii vor cumpara mancare, chiar daca pica bursele”

Pe un ton mai optimist, Gheorghe, 61 de ani, taximetrist, sustine raspicat ca are deplina incredere in declaratiile presedintelui Basescu, potrivit caruia nu ar trebui folosit cuvantul "criza" in actualul context, fiind vorba despre o reactie a pietelor la unele decizii neconvingatoare luate atat in SUA, cat si in Europa.

“De 2-3 ani incearca sa il dea jos de la presedintie si nu reusesc, el stie ce are de facut si cunoaste cel mai bine lucrurile”, spune Gheorghe.

De asemenea, Mirel, 19 ani, vanzator la o cantina din zona Floreasca, considera ca situatia nu este atat de grava, presa distorsionand lucrurile. “Nu am simtit din 2008 si nici acum nu vad criza. Cresterea preturilor afecteaza pe toata lumea, insa criza se vede la cei mari, nu la noi. Sunt de acord cu ce zice Basescu, chiar daca nu ma intereseaza politicul”, spune acesta.

In acelasi timp, Mioara, 60 de ani, vanzator in piata Floreasca, este de parere ca „povestea cu a doua criza” a fost creata de anumiti oameni, ca tot „cei mici” sa aiba de suferit.

„Eu nu cred ca va fi mai rau decat pana acum, cred ca incet-incet o sa o ducem si noi mai bine. Nu sunt foarte atenta, nu am timp sa citesc sau sa ma uit la stiri, dar am auzit ca au picat bursele. Eu cred ca romanii or sa cumpere in continuare mancare, chiar daca pica bursele”, afirma Mioara.

Cristian, 26 de ani, ofiter bancar, crede ca asistam la un singur episod de criza, provocat de scaderea ratingului SUA si cu efecte doar in pietele financiare. El spune ca nu este panicat ci convins ca in curand lucrurile se vor calma.

„Suntem mai bine pregatiti acum fata de 2008. Conteaza foarte mult atitudinea noastra si cea a presei, adica sa fim mai optimisti. In mediul privat nu cred ca s-a simtit foarte mult criza de pana acum, chiar daca salariul a ramas la fel si puterea de cumparare a scazut”, afirma acesta.

Daca in urma cu 3-4 ani evolutia pietelor financiare nu era printre domeniile sale de interes, o data cu criza inceput in 2008, Cristian este mult mai interesant de acest segment si mult mai atent la evolutiile burselor din intreaga lume.

Ce spun specialistii?

Cristina Fulop, psiholog clinician, spune pentru wall-street.ro ca daca inainte unele persoane erau mai putin implicate social si economic, acum ele sunt mult mai ancorate in realitate. “Pana si cei care nu doreau sa se uite la televizor ori sa citeasca presa au inceput sa se informeze in mod direct. Oamenii au nevoie de informatii si de raspunsuri”, spune psihologul.

Atentia se indreapta nu catre politicieni, ci spre analistii economici, de la care oamenii spera sa obtina raspunsuri pentru ceea ce se petrece. “Mass-media au un impact foarte puternic, dar sunt zapaciti de atatea informatii, intrucat unele dintre ele sunt contradictorii”, puncteaza Fulop.

Psihologul mai apreciaza ca nivelul de anxietate actual fata de cel din 2008 este acelasi, desi situatia s-a schimbat. “Nimeni nu mai are rabdare si nici resurse. Zilele trec si nu apare luminita de la capat”, afirma psihologul. Din experienta sa, principalul motiv de ingrijorare al celor care fac psihoterapie este siguranta locului de munca. “Se tem de pierderea slujbei, isi fac griji pentru rate si pentru supravietuire in general”, explica psihoterapeuta.

wall-street.ro le-a propus cititorilor sai un chestionar cu privire la criza datoriilor si riscurile aferente. Din peste 2500 de respondenti, 83,2% sunt ingrijorati de posibilele efecte ale crizei datoriilor suverane. Restul de 16,8% dintre respondenti au raspuns negativ.

De asemenea, 67,8% dintre respondenti cred ca ne aflam intr-un context economic mai prost decat in toamna anului 2008 (prabusirea Lehman Brothers), in timp ce 22% nu sunt de acord cu aceasta afirmatie.

Sociologul Alfred Bulai este de parere ca acest sentiment de pesimism si nedefinire este unul real, aplicabil la nivel national.

„Nu vad de ce romanii ar fi altfel decat ingrijorati – doar pentru ca Guvernul spune ca ca am iesit din criza?! Cu siguranta poate fi mai rau, mai ales ca tara noastra nu sta atat de bine. Suntem la un nivel foarte scazut, dar tocmai de aceea nu poate fi vorba de o viitoare <<cadere libera>>”, a explicat pentru wall-street.ro Alfred Bulai, conferentiar universitar doctor la Catedra de Sociologie a Facultatii de Stiinte Politice din cadrul SNSPA.

Un sondaj recent realizat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) arata ca peste 80% dintre romani sunt nemultumiti de calitatea vietii, cea mai ridicata pondere inregistrata in 34 de state din Europa si Asia Centrala incluse in studiu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri