Cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 1,9% in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita avansului inregistrat in industria prelucratoare, cu 2%, unde comenzile noi au fost mai mari cu 2,4%, in special pe industria bunurilor de folosinta indelungata, potrivit INS. Pe de alta parte, afacerile din industria extractiva s-au redus cu 0,9%.

"Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (5%), industria bunurilor intermediare (4,6%) si industria bunurilor de uz curent (0,5%). Scaderi s-au inregistrat in industria energetica (-21,5%)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Comenzile noi din industria prelucratoare, care au crescut cu 2,4% pe ansamblu, au fost sustinute de evolutia consemnata in industria bunurilor de folosinta indelungata (19,7%), a bunurilor intermediare (5,6%) si cea a bunurilor de uz curent (0,4%), in timp ce comenzile din industria bunurilor de capital s-au mentinut constante. In iunie, afacerile din industrie au sporit fata de mai cu 7,2%, datorita cresterii industriei prelucratoare cu 7,5%. In schimb, industria extractiva a consemnat o scadere cu 0,8%.

Pe grupe, cifra de afaceri a avansat cu 10,4% in industria bunurilor de uz curent, cu 9,5% in cea a bunurilor de capital, cu 6,2% in industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 4,3% in cea energetica si cu 4,2% in industria bunurilor intermediare. Totodata, comenzile din industria prelucratoare au fost mai mari cu 5,9%, ca urmare a cresterilor inregistrate in industria bunurilor de folosinta indelungata (18,8%), industria bunurilor de uz curent (11,8%), industria bunurilor intermediare (7,3%) si a bunurilor de capital (3,2%).

Comparativ cu iunie anul trecut, cifra de afaceri din industrie s-a apreciat cu 6,5%, sustinuta de industria prelucratoare, cu o crestere de 7,1%. In schimb, industria extractiva a scazut cu 8,3%. Cresteri au fost consemnate, pe marile grupe industriale, in industria bunurilor de capital (12,3%), cea a bunurilor de folosinta indelungata (8,1%), industria bunurilor intermediare (7,6%) si a bunurilor de uz curent (5,7%). Pe de alta parte, in industria energetica s-a inregistrat o reducere a afacerilor cu 15,4%.

Comenzile noi din industria prelucratoare au urcat cu 5,5%, cea mai buna evolutie avand-o industria bunurilor de folosinta indelungata (27,6%) si cea a bunurilor intermediare (8,7%), urmate de industria bunurilor de uz curent (4,1%) si cea a bunurilor de capital (2,5%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri