Lucrarile din constructii au crescut cu 117,3 in primele opt luni din 2006 comparativ cu perioada similara din 2005, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Marcand o crestere in luna august fata de luna corespunzatoare a anului precedent, de aproape 20% (19,8%), lucrarile de constructii isi mentin in continuare un ritm accelerat pe intreaga perioada de la inceputul anului, cu o oarecare tendinta de crestere (117,3 % pe primele opt luni, fata de 116,5% la sapte luni).

Este demn de relevat ca un ritm de productie superior mediei generale se inregistreaza, dupa tipul de constructii, la constructiile ingineresti (122,7%), iar dupa elementele de structura, la lucrarile de intretinere si reparatii curente (123,3%) si la constructiile noi (117,3%).

In acelasi timp, deficitul comercial al Romaniei a crescut dupa primele opt luni din acest an cu 44,7% comparativ cu cel inregistrat in primele opt luni din 2005, potrivit datelor INS. Aceasta crestere este cauzata de disproportia dintre majorarea importurilor comparativ cu a exporturilor. Astfel, exporturi FOB de marfuri au crescut cu 17,3% comparativ cu primele opt luni din 2005 in timp ce Importuri CIF s-au majorat cu 25,2% in primele opt luni din 2006.

Comertul cu amanuntul a crescut cu 22,7%

In luna august 2006, comparativ cu luna august 2005, cifra de afaceri obtinuta de intreprinderile cu activitate principala de comert cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a fost mai mare cu 22,7% (+25,4% la marfuri alimentare, bauturi si tutun si +20,6% la marfuri nealimentare), potrivit datelor INS.

Constructiile au crescut cu peste 100% in primele opt luni
Comparativ cu luna august 2005, cifra de afaceri obtinuta in august 2006 de intreprinderile cu activitate principala de comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, de comert cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a fost mai mare cu 25,7%, datorita cresterilor inregistrate, atat in comertul si intretinerea de autovehicule (+29,2%), cat si din vanzarea cu amanuntul a carburantilor pentru autovehicule (+21,9%).


Activitatea de servicii de piata prestate populatiei a inregistrat o scadere a cifrei de afaceri in luna august 2006 fata de aceeasi luna din anul precedent cu 1,5%. Cu toate acestea, in perioada 1.I.-31.VIII.2006, cifra de afaceri a fost mai mare cu 5,5% fata de nivelul inregistrat in anul anterior.

Concediile au dus la scaderea productiei

Valoarea productiei industriale a inregistrat, in luna august fata de luna iulie 2006, o scadere pe ansamblu cu 0,7%, in special pe seama descresterii cu aproape un procent a productiei in industria prelucratoare.

Privita prin prisma evolutiei pe marile grupe industriale, diminuarea pe total a productiei s-a datorat descresterii cu 12,7% a productiei in industria bunurilor de capital, in cadrul acesteia detasandu-se reducerea cu aproape 30% (-29,6%) a productiei mijloacelor de transport rutier.

Constructiile au crescut cu peste 100% in primele opt luni
Unitatile industriale au relevat drept cauza principala a diminuarii productiei, faptul ca luna august a fost preferata ca optiune de acordare a concediilor de odihna majoritatii personalului, ceea ce a determinat, in unele cazuri, oprirea pe intreaga luna sau pe o anumita perioada a activitatii de productie. De exemplu, in ramura productiei de mijloace de transport rutier, s-a lucrat in medie in luna august, 133 om/ore, cu 11 om/ore mai putin decat in iulie, iar, in ramura articolelor de imbracaminte, cu 8 om/ore mai putin decat in luna anterioara (156 om/ore fata de 164 om/ore).

Cresterile inregistrate in luna august fata de luna iulie 2006 la o serie de diviziuni industriale, precum: mobilier si alte activitati industriale (+14,2%), mijloace de transport neincluse in cele rutiere (+13,4%) sau aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si ceasornicarie (+12,8%), nu au fost in masura sa compenseze descresterile productiei la diviziunile mentionate anterior.

Cu toate ca in luna august productia industriala a inregistrat o usoara descrestere fata de luna iulie 2006, ea este superioara celei din august 2005 cu 6,7%, aceasta majorare fiind suficienta, nu numai pentru a asigura mentinerea ratei de crestere din perioada 1.01 31.08.2006 fata de aceeasi perioada din anul precedent (107,1%), ci, sa permita in perioada 1.01-31.08.2006 chiar un usor avans, cu 0,1%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri