Romanii plecati la munca in strainatate ar putea beneficia de o prima de reinstalare daca decid sa se intoarca in tara, insa deocamdata Guvernul nu a stabilit cuantumul acesteia, a declarat ministrul delegat, Laszlo Borbely.
"In primul rand trebuie sa avem o imagine clara despre ce avem nevoie si cine sunt cei care sunt plecati, privind reorientarea profesionala si, eventual, sa dam un fel de prima de reinstalare. Adica, daca vin inapoi, muncitorii sa primeasca o anumita suma, dar acest lucru trebuie sa il discutam in Guvern, fiind o componenta financiara care implica Ministerul de Finante" a precizat ministrul delegat.

Borbely a mai spus ca a avut loc mai multe discutii atat in Guvern, cat si cu patronatele, sindicatele si asociatiile profesionale pentru identificarea unor solutii pentru aducerea in tara a muncitorilor romani care lucreaza in domeniul constructiilor in strainatate, informeaza NewsIn.

"Vizitez destule santiere in lucru si am vazut cum se chinuie efectiv constructorii. Duc oamenii de pe un santier pe celalalt, vin cu subantreprenori, care nu sunt de multe ori foarte specializati, fac lucrul de mantuiala sau intarzie predarea lucrarilor. Avem foarte multe probleme si trebuie sa le rezolvam impreuna. Evident, traim intr-o economie de piata, iar statul nu poate interveni decat prin cateva masuri administrative, pentru ca de fapt, piata este cea care dicteaza", a mentionat Borbely.

Ministrul delegat a propus in primul rand cresterea salariilor din constructii, in conditiile in care acestea nu sunt la nivelul multor ramuri din economia nationala. "in acest moment sunt lucrari importante de infrastructura si constructorii se chinuie sa angajeze forta de munca. Pot veni sau au venit deja si muncitorii din est, din Ucraina, Moldova, unde salariile sunt si mai mici ", a adaugat reprezentantului Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT).

De asemenea, ministrul delegat a declarat ca trebuie sa se faca "un inventar" al oamenilor care sunt plecati la munca in strainatate in functiede meserii si activitatile economice, un inventar privind meseriile unde exista un deficit numeric si calitativ al fortei de munca. Tototdata, este nevoie de implicarea Ministerului Educatiei in formarea profesionala. La inceputul lunii februarie, Borbely a anuntat ca MTCT si Ministerul Muncii vor realiza un plan comun privind propunerile de atragere a fortei de munca din strainatate, acesta urmand sa fie prezentat Executivului.

El a precizat ca planul va cuprinde mai putine masuri administrative si va fi mai mult un apel la firmele de constructii care trebuie sa constientizeze situatia de pe piata fortei de munca, in principal pe cea din constructii. Potrivit ministrului delegat, in 1990 erau 900.000 de muncitori in constructii, numarul acestora ajungand in acest moment la 300.000. "Firmele de constructii le vor da muncitorilor bani, iar noi le promitem ca le vom da de munca", a conchis Borbely.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri