Romania s-a clasat pe pozitia a cincea in cadrul Uniunii Europene (UE) dupa deficitul bugetar inregistrat in 2007, cu un nivel de 2,6% din produsul intern brut (PIB), dar a ramas printre statele cu o datorie guvernamentala scazuta, a anuntat Eurostat.
Astfel, anul trecut, Romania a fost a patra tara cu cea mai mica datorie guvernamentala, cu un nivel de 12,9% din PIB.

Cele mai mari deficite bugetare au fost raportate anul trecut de Ungaria, de 5% din PIB, Grecia, de 3,5% din PIB, Marea Britanie, de 2,8% din PIB, Franta, de 2,7% din PIB. Portugalia s-a situat pe locul cinci, asemenea Romaniei, cu o valoare a deficitului bugetar, de 2,6% din PIB, potrivit NewsIn.

In 2007, 12 state membre ale UE au raportat excedente bugetare, cele mai mari fiind inregistrate in Finlanda, de 5,3% din PIB, Danemarca, de 4,9% din PIB, si Suedia, de 3,6% din PIB.

Potrivit datelor biroului european de statistica, la sfarsitul anului trecut, cele mai scazute niveluri ale datoriei guvernamentale au fost inregistrate in Estonia, de 3,5% din PIB, Luxemburg, de 7% din PIB, Letonia, de 9,5% din PIB. Romania a fost pe locul patru, cu un nivel al datoriei publice de 12.9% din PIB.

Opt state membre au raportat anul trecut datorii mai mari de 60% din PIB - Italia, de 104,1% din PIB, Grecia, de 94,8% din PIB, Belgia, de 83,9% din PIB, Ungaria, de 65,8%, Germania, de 65,1%, Franta, de 63,9%, Portugalia, de 63,6% din PIB, si Malta, de 62,2% din PIB.

In 2007, veniturile guvernamentale ale UE au fost, in medie, de 45% din PIB, iar cheltuielile medii s-au ridicat la 45,8% din PIB, in timp ce in zona euro, veniturile guvernamentale medii au fost de 45,5% din PIB, iar cheltuielile medii - de 46,1% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri