Boardul executiv al FMI a finalizat a doua si a treia evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in urma carora institutia pune la dispozitie a treia si a patra transa din imprumut, in valoare de 2,45 miliarde euro (2,18 miliarde DST), a anuntat Fondul.
Astfel, suma livrata Romaniei de catre Fondul Monetar International, in cadrul acordului de tip stand-by incheiat pe doi ani, se ridica la 9,32 miliarde euro (8,26 miliarde DST).

Conducerea FMI a aprobat de asemenea solicitarea Romaniei de a nu lua in calcul, in aceste evaluari, criteriul de performanta stabilit pentru arieratele statului la finalul lui 2009.

Programul FMI pentru Romania a fost aprobat pe 4 mai 2009, imprumutul total ridicandu-se la 12,91 miliarde euro (11,443 miliarde DST).

Aranjamentul permite statului acces la resursele FMI in echivalentul a 1.111% din cota Romaniei in cadrul Fondului.

"Punerea in aplicare a politicilor a fost solida, in pofida mediului politic si economic dificil. Cu toate acestea, eforturile permanente de punere totala in aplicare a programului economic raman esentiale pentru consolidarea stabilitatii macroeconomice si asigurarea bazei pentru o crestere economica puternica si sustenabila", a declarat John Lipsky (foto), director adjunct in cadrul FMI, in urma discutiilor din boardul executiv in privinta Romaniei.

El a adaugat ca, in pofida eforturilor recente de consolidare, Romania se confrunta cu provocari fiscale majore.

"Deficitul trebuie redus pentru a stabiliza ponderea in PIB a datoriei publice si pentru a respecta criteriile de aderare la zona euro. Tinta de deficit stabilita pentru 2010 impune un echilibru corespunzator intre acomodarea la situatia economica actuala in continuare problematica si obiectivele pe termen mediu de consolidare", a mai spus Lipsky si a adaugat ca strategia de ajustare presupune decizii politice dificile cu privire la cheltuieli, ce vor trebui aplicate cu tarie si constant.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri