Eurostat a anuntat ca are rezerve in privinta calitatii datelor raportate de Romania referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, calculat dupa standardele ESA95, invocand printre cauze incertitudinea legata de impactul unor companii publice asupra deficitului, arata Mediafax.
"Eurostat isi exprima rezerva fata de calitatea datelor raportate de Romania din cauza incertitudinilor privind impactul anumitor companii de stat asupra deficitului bugetar, a modului de raportare in sistemul ESA 95 a categoriei "alte conturi de incasari si plati", cat si a naturii anumitor tranzactii financiare si consolidarii fluxurilor intra-guvernamentale", se arata intr-un raport al biroului de statistica al Comisiei Europene.

Anul trecut, CE a ridicat estimarile privind deficitul Romaniei dupa metodologia ESA 95 pentru anii 2008 si 2009 cu 0,3 puncte procentuale, la 5,7%, respectiv 8,6% din PIB, deoarece a reclasificat unele companii de stat ca apartinand de bugetul statului.

Totodata, pentru anul 2008, Eurostat a reclasificat atunci o tranzactie finaciara ca tranzactie nefinanciara, masura care a determinat de asemenea modificarea estimarii privind deficitul bugetar.

Romania ocupa locul 11 in UE in functie de deficitul bugetar de anul trecut ca pondere din PIB calculat dupa standardele ESA95, de 6,4%, fata de 8,5% in 2009, intr-un clasament bazat pe datele Eurostat condus de Irlanda si Grecia, dar se regaseste printre statele comunitare cu cele mai reduse niveluri ale datoriei publice.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, deficitul bugetar a fost anul trecut de 6,5% din PIB.

FMI a obligat Guvernul sa includa in calculul deficitului bugetar din acest an si pierderile din 30 companii de stat centrale sau locale, precum si titluri emise de Fondul Proprietatea, societatile fiind astfel obligate sa anunte periodic la Ministerul Finantelor indicatorii financiari si operatiunile efectuate.

Pe lista companiilor ale caror pierderi vor fi calculate in acest an la stabilirea nivelului final al deficitului bugetar consolidat au fost incluse CN Huilei, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati, Societatea Nationala a Carbunelui, CFR Calatori, Radiocomunicatii Navale Radio Constanta, CFR Infrastructura, Termoelectrica, Acvavalor, Aeroportul Arad, Aeroportul Iasi, Aeroportul International Baia Mare, Aeroportul Satu Mare, Aeroportul Stefan Cel Mare Suceava, Aeroportul Transilvania-Targu Mures, Aeroportul Tulcea, centralele de termoficare Aqua Calor, CET Brasov, Citadin Hundedoara, Dalkia Romania, Edil Therma Hunedoara, Goscomloc, Gospodarie Oraseneasca, Rominservices Therm, Aeroportul International Mihail Kogalniceanu, Ecoterm, Termica, Termloc, Uzina Termica Comanesti.

Anul trecut, cele mai mari deficite guvernamentale, calculate dupa standardele ESA95, au fost inregistrate de Irlanda (32,4% din PIB, fata de 14,3% din PIB in 2009), Grecia (10,5% din PIB, comparativ cu 15,4% din PIB in anul anterior) si Marea Britanie (10,4% din PIB), se arata intr-un raport Eurostat.

Romania este incadrata de Franta, cu un deficit bugetar de 7% din PIB, si de Slovenia, cu un deficit de 5,6% din PIB.

Cele mai reduse niveluri ale indicatorului au fost inregistrate Luxemburg (1,7% din PIB), Finlanda (2,5% din PIB) si Danemarca (2,7% din PIB). Estonia a consemnat un usor excedent, de 0,1% din PIB, in timp ce Suedia a avut un buget echilibrat.

In cazul Bulgariei si Ungariei, indicatorul s-a plasat la 3,2% din PIB, respectiv 4,2% din PIB.

Eurostat noteaza ca 21 de state membre UE au inregistrat anul trecut imbunatatiri ale balantei guvernamentale in raport cu Produsul Intern Brut comparativ cu 2009, in celelalte sase situatia inrautatindu-se.

La sfarsitul anului trecut, cele mai reduse raporturi dintre datoria guvernamentala si PIB le-au avut Estonia (6,6%), Bulgaria (16,2%), Luxemburg (18,4%), Romania (30,8%, comparativ cu 23,6% in 2009), Slovenia (38%), Lituania (38,2%), Cehia (38,5%) si Suedia (39,8%).

Biroul de statistica al Comisiei Europene mentioneaza ca in 14 state membre raportul datorie/PIB este mai mare de 60%. Liderii clasamentului in aceasta privinta sunt Grecia (142,8% din PIB), Italia (119% din PIB), Belgia (96,8% din PIB), Irlanda (96,2% din PIB) si Portugalia (93% din PIB).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri