Banci Ofertele de conturi curente cu dobanda ca la termen invadeaza piata
Chiar daca au inceput usor sa creasca, dobanzile la depozitele in lei sunt in continuare real negative. Pentru a diminua din pierdere, bancile au ales varianta hibrida a contului curent combinat cu cel de economisire, produs care scapa de impozitare.

Dobanzile au ajuns atat de mici, incat nu mai are sens sa se impoziteze. Aceasta ar fi concluzia la o prima privire asupra sistemului de economisire. Codul fiscal este destul de drastic insa: de la 1 ianuarie 2006, dobanzile bancare la depozite se impoziteaza cu 16%, fata de 10% cat a fost impozitul in anul precedent. In cazul dobanzilor la vedere (cele aplicate contului curent), s-a facut insa un mic rabat. Daca nivelul acestora este mai mic decat rata dobanzii la depozitele constituite pe piata interbancara din prima zi a lunii in care sunt constituite depozitele, venitul din dobanzi nu se impoziteaza. Decizia autoritatilor de a include aceste prevederi in Codul fiscal a avut la baza realitatea din sistem: randamentele oferite de banci pentru conturile curente ajungeau, in cel mai fericit caz, la 1% pe an.

Evolutia BUBID la o luna dicteaza impozitarea

Dobanzile la vedere atasate conturilor de economii sunt mai mici decat rata BUBID din ianuarie, si din acest motiv nu se mai impoziteaza.


In acest context, bancile au inceput sa scoata produse noi, care sa beneficieze de scutirea de impozit prevazuta in Codul fiscal si, in acelasi timp, sa ofere conditii flexibile pentru populatie. Tonul a fost dat de ING Bank, prin lansarea Cont Rol. La putin timp, a fost urmata de BCR si BRD Groupe Socit Gnrale, dupa care, sesizand avantajele acestui produs, Bancpost a lansat unul similar, iar HVB are un set de astfel de produse in pregatire. Caracteristicile acestor produse care combina avantajele unui cont curent cu cele ale unui cont de economii constau in faptul ca dobanzile sunt apropiate de cele practicate de banci pentru depozitele la termen, care insa se impoziteaza obligatoriu, si de faptul ca un client poate oricand sa depuna sau sa retraga sume de bani din respectivul cont.

Impozitul de 16% pe dobanzile bancare, intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2006, poate fi evitat prin alegerea unei forme de plasament a economiilor: conturile de economii combinate cu facilitatile de cont curent.

Chiar daca se observa o usoara tendinta de crestere, dobanzile la depozitele bancare sunt in continuare real negative. Daca luam in consideratie si faptul ca inflatia din 2006 ar putea sa depaseasca limita de sus a intervalului anuntat de banca centrala in tinta de inflatie de 5%, am putea avea o inflatie de peste 6% in 2006, in conditiile in care dobanda la depozite este de circa de 4% - 5% pe an. In plus, castigurile din dobanzi se impoziteaza din acest an cu 16%. Daca mai adaugam si comisioanele de retragere de numerar de circa 0,5%, randamentele devin si mai mici.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22717&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri