Cea de-a treia saptamana din aprilie a adus Bursei de Valori Bucuresti un nou minim de lichiditati, coborand sub 10 milioane RON. Saptamana bursiera s-a incheiat cu o sedinta slaba, valoarea totala care a fost tranzactionata fiind un minim pentru ultimele opt luni. Acest lucru s-a datorat unei prezente reduse a investitorilor straini in piata, coroborata cu vacanta de Pasti, sarbatorita de credinciosii catolici la sfarsitul acestei saptamani. Astfel ca nu au existat ordine de cumparare ale investitorilor straini pe piata, potrivit brokerilor citati de Mediafax. Totodata, sursele citate au afirmat ca starea de apatie se datoreaza instabilitatilor politice, asteptarilor cu privire la pragul de detinere al capitalului SIF, dar si distribuirii pachetului de 8% din Petrom catre salariati.

Pe piata au fost rulate 9,31 miloane RON, fara tranzactionari semnificative la actiunile mai intens urmarite. In linii mari, tranzactiile s-au miscat in intervale reduse fara modificari substantiale.Valoarea schimburilor efectuate in acest interval a crescut cu 43 de procente fata de nivelul precedentei luni.

Vineri cele mai tranzactionate titluri au fost Siret-Pascani (SRT) cu un volum bun peste media ultimelor zile. S-a tranzactionat un volum de 1,42 milioane de actiuni, iar cursul a crescut la putin timp dupa deschidere, ajungand peste palierul de tranzactionare de 0,07 RON/actiune. Siret-Pascani a incheiat sedinta de tranzactionare la 0,0690 RON, in crestere cu 4,9%. Rompetrol Rafinare (RRC) s-a remarcat printr-un volum mic de actiuni, ajungand la 2,3 milioane de actiuni tranzactionate. Evolutia cursului la inceput a fost de 1,1%, ajungand la incheierea sedintei la 0,0960 RON/actiune. Nici Petrom (SNP) nu a avut o evolutie prea buna, tranzactionandu-se un volum de 774 mii de actiuni.

Cursul a atins un minim de 0,525 RON/actiune, iar la inchidere cotatia a fost ca si in sedinta precedenta - 0,5350.

Interesul investitorilor a fost indreptat in special catre titlurile SIF care au dominat piata, acestea acoperind peste 70%. Transferurile derulate cu actiuni ale Societatilor de Investitii Financiare au insumat 5,5 milioane de RON. Cel mai tranzactionat titlu din piata a fost SIF Oltenia (SIF5), cu aproximativ 1,4 milioane RON, in crestere cu 15,24%. Valoarea de peste un milion de RON a fost inregistrata si de celelalte SIF-uri.

Astfel, SIF 4 Muntenia a avut o pondere a valorii de tranzactie cifrata la 12,06%, urmat fiind de SIF 2 Moldova cu o cifra in jur de 10,17%.
Banca Transilvania a inchis la 1,47 RON/actiune, cu 0,7% peste nivelul inregistrat joi, ruland un fond de 926.366 RON. BRD - Groupe Socit Gnrale a inregistrat lichiditati de 518 mii RON, iar cotatia a urcat cu 1,1%, ajungand la 17,7 RON/actiune.

Apreciere generala a indicilor

Indicele compozit BET-C, care arata evolutia pe ansamblu a actiunilor listate la BVB, s-a apreciat cu 0,49%. Indicele BET, care este calculat in functie de evolutia celor mai lichide titluri, a urcat evidentiind tendinta pietei cu 0,91%. Indicele ROTX, listat la Bursa din Viena, ce reflecta evolutia celor mai puternice 8 companii de la BVB (BRD, TLV, RRC, SNP, IMP, BCC, ATB si mai nou Flamingo International) a castigat 0,79 procente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri