Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat joi 300 milioane lei prin obligatiuni la doi ani, exact cat si-a propus, la un randament mediu de 6,35%, in crestere fata de cel platit la licitatia organizata la inceputul lunii octombrie, de 6,2%.
Bancile au facut oferte in suma de 753,3 milioane de lei. Titlurile ajung la scadenta in iulie 2014, scrie Mediafax.

Finantele au vandut la inceputul lunii octombrie titluri cu aceeasi maturitate de 205 milioane lei, la un randament de 6,2%.

La operatiunea de luni, pentru titluri la 11 luni, cresterea randamentului a fost nesemnificativa, iar ofertele competitive au fost adjudecate unui grup de trei banci locale. Aceste banci au fost singurii cumparatori ai titlurilor de stat in lei in cateva ocazii la inceputul anului, iar reaparitia lor in aceasta ipostaza sugereaza ca randamentele pentru titluri in lei vor fi din nou mentinute la niveluri scazute artificial.

Economistii ING Bank apreciaza intr-un raport emis recent ca, daca randamentele vor continua sa fie mentinute reduse, investitorii straini vor continua probabil sa abandoneze titlurile de stat in lei, o consecinta fiind prelungirea tendintei de depreciere a leului.

Pentru luna octombrie, Finantele au planificat operatiuni de 4,15 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat si inca 150 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni scadente in iulie 2015.

Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 46,4 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga cele 750 milioane euro atrase la inceputul lunii septembrie de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Trendul s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de taieri de dobanda din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri