Falimentul personal ar putea aduce in insante pana in 25.000 de noi procese si nu milioane de dosare, cum s-a vehiculat, apreciaza expertii in insolventa si executorii, pornind de la cazurile de executari silite si experienta din alte state, dar si in acest caz va fi nevoie de fonduri bugetare.

Estimarile profesionistilor in insolventa si ale executorilor au la baza numarul relativ mic de executari silite avand ca obiect garantii imobiliare detinute de persoane fizice, care insumeaza putin peste 50.000 de dosare, din care mai mult de jumatate au intrat in proceduri de esalonare a platilor. Totatalul executarilor silite se ridica in prezent la 850.000 de cazuri, noteaza Mediafax.

"Nu cred in povestea milionului de dosare care ar aparea in Romania, mai ales ca exista si dezavantaje cand intri intr-o astfel de procedura (...) Insolventa persoanelor fizice este o lege pe care, in afara de persoanele fizice si de cei care ii reprezinta, APNC si asociatiile de consumatori, este o lege pe care nu o vrea nimeni, numai ca nu se poate. Trebuie sa intelegeti ca a venit sorocul. Esista acordul BNR si al institutiilor internationale, care au blocat acest proiect de lege pana acum. Primul proiect a fost depus in 2009. Au trecut vreo 5-6 ani", a spus Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR) la colocviul organizat de BNR cu tema "Reglementarea procedurii insolventei persoanelor fizice in Romani. Modele si solutii legislative".

Arin Stanescu a aratat ca putin peste un milion de dosare de insolventa personala se regasesc in SUA, unde legea este mult mai buna decat reglementarile de la nivel european si unde 350 de judecatori cu puteri federale gestioneaza aceste cauze. Pe de alta parte, Arin Stanescu a criticat proiectul de lege dezbatut in Parlament, aratand ca desi prevede un efort bugetar nu are niciun punct care indice de unde vin banii sau estimari privind valoarea cheltuielilor bugetare.

Problema s-ar pune pentru 23.000 de dosare. Mare parte din culpa debitorului. Majoritatea se sustrage de la achitarea obligatiilor, cautand tot felul de tertipuri.

Presedintele practicienilor in insolventa pledeaza pentru amanarea intrarii in vigoare a acestei legi, sau introducerea ei direct de anul viitor, intrucat acest act normativ nu va rezolva nicicum problema impactului cursului de schimb la creditele in franci elvetieni. "N-avem de ce s-o facem repede. Intelegeam, ori trebuia facuta inainte de alegeri, ca poate un candidat s-ar fi putut folosi de ea, ori sa o facem pentru a intra in vigoare anul viitor si pusa atunci la panoplie, iata, am reusit sa facem legea falimentului personal", a continuat Arin Stanescu.

O alta solutie, in opinia lui Arin Stanescu, ar putea fi aprobarea legii, dar cu o amanare de sase luni pentru intrarea in vigoare, timp in care Guvernul va avea ragaz sa evalueze impactul printr-un studiu si sa modifice actul normativ prin ordonanta de urgenta. El a mai aratat ca firma de consultanta si audit KPMG va face un studiu de impact comandat de Consiliul Investitorilor Straini.

Potrivit presedintelui Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, Cristian Mihai Jurchescu, din cele 51.000 de dosare avand ca obiect garanti imobiliare, circa 27.000 sunt mai vechi de un an, ceea ce inseamna ca in acele cazuri s-a ajuns la conventii de esalonare a platilor. "Problema s-ar pune pentru 23.000 de dosare. Mare parte din culpa debitorului. Majoritatea se sustrage de la achitarea obligatiilor, cautand tot felul de tertipuri", a afirmat Cristian Mihai Jurchescu.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu considera ca o buna parte din executarile silite in derulare nu vizeaza prima locuinta a debitorilor, astfel ca estimeaza un impact mai redus al procedurilor de infolventa declansate dupa aprobarea legii falimentului personal, undeva la 15.000 de dosare. La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Justitiei Liviu Stancu a afirmat ca pentru alicarea legii falimentului personal va fi necesara suplimentarea efectivului de magistrati, cu personalul auxiliar aferent si spatiile aferente.

"O sa realizam intr-un interval de timp rezonabil Tribunalul Comercial Bucuresti, numai ca la falimentul personal accentul se pune pe judecatorii, care sunt mai numeroase, tocmai pentru a nu aglomera tribunalele, care acum, pe noile coduri, au deja ma multe atributii. Avem nevoi de un sprijin de la Ministerul Finantelor entru a aprecia daca statul roman are posibilitatea financiara de a sprijini interesul nostru logistic", a mai spus Liviu Stancu.

Mugur Isarescu sustine legea falimentului personal

Singura pozitie din partea clientilor a fost prezentata de Ravan Adrian Florescu, vicepresedinte al Autoritatii Natonale pentru Protectia Consumatorilor, care a aratat ca legea falmentului personal reprezinta o prioritate, avand in vedere conditiile economice in care se afla consumatorii. El a pledat pentru dreptul debitorilor la o discutie prealabila cu creditorii inainte de declansarea procedurii de insolventa pentru a se constata daca exista cauze abuzive sau practici incorecte.

"Mai mult decat atat, daca se ajunge pe cale judecatoreasca, noi consideram ca trebuie sa nu fie lezat dreptul la locuinta familiala, adica sa nu poata fi evacuati nici membrii familiei si nici debitorul. Trebuie discutat de la caz la caz", a mai spus Ravan Adrian Florescu. Desi intelege nevoia de echilibru intre creditor si debitor, ANPC pledeaza pentru o protectie usor mai sporita in cazul debitorilor, care au mai mult de suferit in conditiile economice actuale.

La finele lunii ianuarie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca sustine legea falimentului personal, care ar ajuta clientii in negocierile cu bancile, cu conditia sa fie "o lege buna", aplicabila. FMI cere, inainte de adoptarea legii insolventei persoanelor fizice, o analiza de impact si consultarea tuturor partilor implicate. Aceasta ar asigura o implementare adecvata a noului cadru si ar oferi celor cu datorii nesustenabile un start nou fara a periclita cultura de onorare a platilor.

Sursa foto: Stampila insolventa / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri