Romania a atins o consolidare fiscala. Pastrati-o! Nu o risipiti! Uitati-va mai degraba la promisiunile populiste si promisiunile fiscale. Povara fiscala e rezonabila in Romania. Dar daca vrem sa o scadem trebuie sa luam in calcul nivelul cheltuielilor, a spus Leszek Balcerowicz, fost presedinte al BNR din Polonia si considerat arhitectul reformelor de trecere la economia de piata.

"Daca vrei sa reusesti in procesul de catching-up comparativ cu economiile dezvoltate, succesul unei economii depinde de numarul firmelor mici si mijlocii active, de sistemul de educatie si daca oferta de munca corespunde cu ceea ce se cere pe piata. Urmatorul pas e de a identifica barierele care stau in calea reformelor, dar ma refer aici la cele concrete nu generale", a declarat Leszek Balcerowicz (foto), la o conferinta organizata de CPBR.

In opinia sa, disciplina si predictibilitatea fiscala reprezinta unul dintre punctele de start, care poate fi un factor esential de crestere. "Nu va uitati prea mult in gura celor care propovaduiesc stimulentele fiscale, la propaganda anti-austeritate. Este doar propaganda. Cea mai buna solutie pe termen lung este data de disciplina fiscala. Romania a atins o consolidare fiscala. Pastrati-o! Nu o risipiti! Uitati-va mai degraba la promisiunile populiste si promisiunile fiscale", a mai spus Leszek Balcerowicz.

El a adaugat ca povara fiscala e rezonabila in Romania. "Dar daca vrem sa o scadem trebuie sa luam in calcul nivelul cheltuielilor. Toate impozitele dauneaza, dar difera nivelul de daunare. Asadar, cea mai buna strategie ar fi sa reducem taxele care fac mai mult rau economiei, nu la mod general. Printre cele mai daunatoare sunt cele pe forta de munca, pe venituri. Romania a introdus o taxa unica, ceea ce reprezinta o mare realizare. Cele mai putin daunatoare sunt cele indirecte si taxele pe proprietati imobiliare", a concluzionat polonezul.

Sursa foto: Jacek 767 / Wikimedia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri