O parte din brokerii de asigurari care nu s-au conformat noilor cerinte de capital minim, impuse de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), odata cu 1 ianuarie 2016, s-au transformat in asistenti in brokeraj si lucreaza cu brokerii ramasi, spune presedintele UNSICAR, Bogdan Andriescu.

Potrivit datelor ASF, doar 289 de brokeri de asigurare si / sau reasigurare din 552 prezenti pe piata indeplineau la 27 ianuarie noile cerinte de capital, conformandu-se pragului minim de 150.000 lei, iar 85 de societati au activitatea suspendata sau interzisa. Potrivit Normei ASF nr. 9/2015 privind autorizarea si functionarea brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare, acestia trebuie sa aiba un capital social de minim 150.000 lei.

"Noi (UNSICAR - n.r.) avem 90 de membri. Ce pot sa spun este ca o parte importanta din numarul celor care nu si-au majorat capitalul, nu aveau activitate, erau doar pe hartie, iar o alta parte care functiona ca brokeri de asigurare si aveau o cifra de afaceri mai mica, ce nu prea justifica toata nebunia cu raportari s.a.m.d. s-au transformat in asistenti in brokeraj si lucreaza cu brokeri", a declarat pentru wall-street.ro, Bogdan Andriescu (foto), presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR).

Seful UNSICAR a adaugat ca asistentii in brokeraj sunt persoane juridice care lucreaza cu brokerii de asigurari prin contracte de comision, similar cu agentul pentru societatea de asigurari.

Astfel, 289 de brokeri s-au conformat deja reglementarilor, iar 48 au dosare de majorare a capitalului social in analiza, solicitarile fiind transmise catre ASF pana in ultima zi a anului trecut. Totodata, 36 de brokeri au solicitat, pana la 31 decembrie 2015, aprobarea retragerii autorizatiei de functionare sau a suspendarii activitatii, neavand capitalul social minim cerut prin norma.

ASF a notificat 75 de brokeri pentru nerespectarea obligatiei de majorare a capitalului social. De asemenea, 57 de societati nu s-au conformat cerintelor de capital minim si au activitatea interzisa temporar, iar alte 28 de societati au activitatea suspendata.

Din cei 552 de brokeri inregistrati pe piata de profil, 19 se afla in procedura de insolventa. Norma ASF nr. 9/2015 privind autorizarea si functionarea brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare a fost publicata in Monitorul Oficial pe 22 aprilie 2015.

Intrebat daca majoritatea brokerilor de asigurare care si-au inchis activitatea in 2015 si s-au transformat in asistenti de brokeraj, intermediau in principal foarte mult RCA, Bogdan Andriescu a spus ca nu cunoaste astfel de exemple. "Eu lucrez cu trei dintre brokerii care s-au transformat in asistenti de brokeraj, incepand cu ianuarie, si au un portofoliul echilibrat. Au mai mult persoane fizice decat juridice, intr-adevar, dar intermediau cam toata gama de asigurari solicitate. Poate ca existau si persoane care aveau niste tonete, erau brokeri si vindeau RCA, dar nu majoritatea".

Cu privire la impactul asupra concurentei din piata de brokeraj, seful UNSICAR, arata ca "existand varianta in care se pot transforma in asistenti de brokeraj, practic brokerii vechi exista in continuare in piata si concureaza la fel, dar sub alt brand. Multi si-au schimbat si brandul, pentru ca au preferat sa se identifice cu firma de brokeraj cu care lucreaza".

Lucrurile raman la fel, "daca ne raportam la cei aproximativ 300 de brokeri care au ramas in piata, pentru ca daca ar fi fost sa ramana 30 sau 50, sigur ca exista o schimbare de concurenta. Brokerii sunt acceleratori de concurenta intre societatile de asigurari, in sensul in care clientul are posibilitatea sa compare termeni, conditii, preturi din toata piata", afirma Bogdan Andriescu.

La intrebarea daca vor fi intermediate mai multe asigurari facultative in 2016, presedintele UNSICAR spune ca "diferenta de ponderi se va naste din maturizarea pietei si a clientului. Tendinta aceasta este: de a creste ponderea de non-auto in piata de asigurari, dar gradul de crestere este strans legat de maturitatea clientului".

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri