Gabriel Cretu, un fost bancher, cu o experienta de 18 ani in segmentul finantarilor bancare si non-bancare, a lansat recent Adwisers Financial IFN, un pariu prin care vrea sa demonstreze ca antreprenorii buni isi pot salva IMM-urile aflate in imposibilitate de a se mai finanta prin intermediul bancilor. Cretu a povestit intr-o emisiune Profesionistii in Banking de ce este nevoie de un business care salveaza antreprenorii refuzati de banci chiar atunci cand au cea mai mare nevoie de finantare.

Spre exemplu, un IMM care a avut un bilet la ordin neonorat si figureaza in Centrala Riscurilor Bancare are un acces la finantare foarte ingradit. Aici apare practic un IFN care ofera finantari de tip bridge, necesare pentru a repune pe picioare o afacere.

Ulterior, insa, odata ce IMM-ul dovedeste ca are un comportament de plata exemplar, acesta va putea accesa din nou si finantarea bancara. "Acel segment de clienti care a intampinat dificultati trebuie sa dovedeasca ca se poate recalifica la o banca si o face prin faptul ca suporta un cost mai mare (la un IFN - n.r.), pentru ca este evident ca, daca suporta un cost mai mare, va suporta si un cost mai mic. Noi stam alaturi de client, vine cu un cost mai mare, dar ii dam acele sfaturi care il ajuta sa reintre in circuitul financiar-bancar normal", spune managerul Adwisers.

El explica ca pretul platit de un IMM este calculat lunar pentru astfel de credite punte, fiind vorba de 1,5% pe luna, pana cand acesta se insanatoseste si poate ajunge din nou la finantarea bancara.

Cretu precizeaza ca, in general, daca un IMM este refuzat de 2-3 banci se convinge ca nu va primi finantare bancara, pentru ca in linii mari toate bancile functioneaza dupa aproximativ aceleasi reguli.

Atunci este total frustrant pentru un antreprenor si intrebarea lui este: cine nu a avut momente de astea. Bancile nu au avut si ele momente dificile. Momentul dificil, insa, odata depasit, poate sa fie un atuu pentru respectivul antreprenor.

Cum a aparut Adwisers Financial IFN si ce target-uri are

"Din punctul nostru de vedere este o completare. Existau foarte multi clienti pe care ii intalneam in viata de zi cu zi si pentru un consultant financiar este un sentiment de frustrare foarte mare atunci cand nu reuseste sa gaseasca o solutie, desi crede in clientul respectiv [...] Aveam toate piesele din puzzle, aveam vanzarile, aveam experienta, logistica, avem un sediu, analisti financiari care stiu sa faca aceasta meserie si oferisem consultanta unor IFN-uri la infiintare. Asa am constatat ca nu e atat de dificil sa faci lucrul asta si sa construim aceasta solutie pentru acei clienti (care nu erau finantati de banci - n.r.)", a declarat Cretu.

Proaspat lansatul IFN are in pipeline credite de 700.000-800.000 euro si un target pana la finalul anului 2017 de doua milioane de euro.

Punem mai multe intrebari decat banca, pentru ca ne intereseaza viata reala si stim ca viata reala nu inseamna intotdeauna viata din balanta si din bilanturi.

Cretu sustine ca in prezent Adwisers IFN isi recruteaza clientii prin recomandari, pentru ca bancile pana la urma recunosc atunci cand nu pot finanta un client si prefera sa il trimita catre un IFN, care sa il finanteze pana cand va trece peste dificultati.

In plan local, bancherul functioneaza (inca) dupa regulile vechi ale banking-ului

Managerul Adwisers atrage atentia ca in plan local functionarii bancari din sucursale inca functioneaza dupa regulile vechi ale banking-ului, adica increderea si ajutorul oferit comunitatii.

"Ei sunt parte dintr-o comunitate si respectul este foarte important pentru ei. Si atunci cand au un client pe care nu il pot ajuta, dar in care cred, este o datorie de onoare (pentru bancher) si nu ma feresc sa vorbesc in termenii astia, chiar daca la momentul asta industria financiara si termenul de onoare nu stau foarte bine in constientul colectiv. Bancherul simte datoria de a-si ajuta clientul, de a-i da un sfat, o recomandare. Astfel, unii dintre ei ma suna", afirma Cretu.

Clasa IMM, defavorizata, pentru ca nu stim sa ii tratam pe antreprenori

"Nu stim sa ii tratam pe antreprenori, nu avem experienta, nu stim sa ii intelegem. Dam (credite - n.r.) cui nu trebuie si daca dam oricum crestem riscul si (bancile - n.r.) trebuie sa scoata banii de la cei care platesc [...] Nu exista o predictibilitate a segmentului IMM si de aceea lumea il incarca cu anumite costuri", este de parere Gabriel Cretu.

El subliniaza si faptul ca economia romaneasca nu s-a asezat pe baze transparente si, "fiind profund corupta", acest lucru s-a reflectat in cresterea business-urilor mici, fara insa sa existe o predictibilitate. Totusi, dobanzile pentru IMM-uri ar trebui sa scada si mai ales sa se diminueze "costul total cu banking-ul", pentru ca un IMM nu trebuie sa se uite doar la dobanzi, ci la costurile totale, inclusiv la comisioanele percepute pentru operatiunile de baza, cum ar fi platile in valuta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri