Romanii sunt confuzi in privinta relatiei pe care o vor cu statul, intrucat reducerile de taxe propuse in ultimii ani de politicieni pentru a castiga sustinerea populatiei priveaza statul de resursele financiare necesare pentru a oferi serviciile pe care tot populatia le solicita, afirma Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Banak si presedinte al Consiliului Fiscal.

"Declarativ ne dorim un stat puternic (...) Avem pretentia unui stat puternic, dar cu resurse, picioare, de lut. Vrem sa asiguram servicii pentru 20 de milioane de oameni cu 5 milioane de salariati. (...) Pare-se ca noi suntem intr-o confuzie totala. Este necesara o dezbatere in societate: ce vrem sa ne ofere statul si care sunt resursele de care are nevoie", a afirmat economistul, intrebat daca vede ca sustenabila actuala politica fiscala.

Stabilitatea finantelor statului a fost afectata puternic de reducerile de taxe adoptate de partidele politice, in contextul alegerilor locale la mijlocul acestui an si a alegerilor parlamentare de la finalul anului. Aceste masuri au venit in paralel cu majorari ale cheltuielilor, inclusiv pentru salarii, si au dezechilibrat, astfel, bugetul statului. Tinta de deficit bugetar este estimata la 2,8-2,9%de autoritati, insa executia slaba pe partea de investitii va conduce, probabil, la un deficit mai mic. Anul urmator, deficitul bugetar ar putea depasi 3% in PIB.

"Politicienii au achesat la ideea cetateanului care nu vrea sa plateasca taxe pentru ca nu le vede in serviciile prestate de stat, iar politicienii promit reduceri de taxe", a spus economistul, prezent la o conferinta organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).

Solutia este nu numai mentinerea veniturior statului la un nivel suficient, ci si cresterea eficientei si transparentei, astfel incat sa scada nemultumirea si retinceta cetatenilor fata de plata taxelor.

Deterioarea masiva a pozitiei finantelor publice va duce, in 2017, la cele mai mici venituri fiscale de cand exista statistici disponibile, echivalente cu doar 25,4% din produsul intern brut, a spus Ionut Dumitru. Economistul a avertizat ca, daca se continua pe linia reducerilor de taxe, promise de politicieni, poate avea loc disoluţia statului.

"Toate partidele promit reduceri de taxe, intram astfel într-un cerc vicios. Putem asista in viitor la disolutia statului, un stat fara venituri fiscale consistente nu poate supravietui. Despre ce apartenenta la Uniunea Europeana mai putem vorbi, cand distanta care ne separa de Europa este enorma. Bulgaria are aproape 30% din PIB venituri fiscale”, a afirmat Ionut Dumitru.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri