Capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a atins, dupa primele noua luni din 2006, nivelul de 69,67 miliarde lei, superior cu 22,4% celui atins la sfarsitul anului 2005, potrivit unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), dat publicitatii in cursul zilei de ieri.

Expansiunea capitalizarii a fost rezultatul, in special, al cresterii cotatiilor la majoritatea actiunilor, dar in aceasta perioada au fost listate noi societati si au avut loc majorari ale capitalului social la unele din companiile prezente pe bursa. Aportul de capital, realizat prin absorbtie de pe piata bursiera, s-a ridicat la circa 356 milioane lei in primele noua luni ale anului 2006. Dintre societatile care au utilizat aceasta modalitate de finantare mentionam: Banca Transilvania (156,1 milioane lei), Petrom Bucuresti (64,4 milioane lei), Flamingo International Bucuresti (25,7 milioane lei), SSIF Broker Cluj (22,9 milioane lei), Impact Bucuresti (20,3 milioane lei), Mechel Targoviste (16,4 milioane lei), Banca Comerciala Carpatica Sibiu (12,5 milioane lei), Biofarm Bucuresti (11,0 milioane lei), Vrancart Adjud (10,6 milioane lei), se afirma in studiul CNP.

In luna septembrie, ponderea capitalizarii bursiere in Produsul Intern Brut (PIB) realizat la noua luni a fost 30,4%, fata de 19,8% in decembrie 2005. Se remarca, incepand din luna iulie, un reviriment sensibil, care a urmat perioadei de corectii din primavara acestui an, si care s-a accentuat in luna septembrie. Estimam ca trendul pozitiv va continua si in lunile urmatoare, ceea ce va face ca ponderea capitalizarii totale in PIB la sfarsitul anului sa depaseasca 20%, se mai afirma in studiul CNP.

Din punct de vedere al lichiditatii, trendul ascendent din 2005 nu s-a confirmat in 2006, din cauza volumelor tranzactionate, modeste, mai ales in perioada de scadere. Rata lichiditatii, calculata ca raport intre valoarea tranzactionata si capitalizare, a fost de 10,6% la finele lunii septembrie, fata de 19,6% la sfarsitul anului trecut, se mai spune in studiu.Prin comparatie cu sfarsitul anului 2005, cand indicele PER indica faptul ca actiunile cotate la bursa sunt puternic supraevaluate (24,4), in luna septembrie, acesta a coborat pana la valoarea de 16,7, reflectand apropierea de o evaluare mai rezonabila a pietei, apreciaza CNP.

In primele noua luni ale anului curent, plasamentele investitorilor straini in actiuni si obligatiuni ale companiilor romanesti au urmat tendinta de crestere din anul anterior, situandu-se la un nivel apropiat celui inregistrat la sfarsitul anului 2005. Astfel, in primele noua luni din 2006, s-au cumparat actiuni in valoare totala de 6,5 miliarde lei, nerezidentii achizitionand actiuni de 4,57 miliarde lei (70,4% din valoarea totala), iar rezidentii, de 1,92 miliarde lei (29,6%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri