Bancile cumparau astazi dimineata un euro cu 3,3910 lei si il vindeau cu 3,3960 lei, la un nivel apropiat de cel de miercuri seara, iar dupa primele ore de tranzactionare moneda europeana a pierdut aproape doi bani, pana la 3,3760-3,3780 lei, pe fondul vanzarilor masive de valuta, sustin dealerii.
"Sedinta valutara s-a deschis, joi, la un curs de 3,3910-3,3960 lei/euro, la nivelul la care se oprise miercuri seara, cand euro a scazut de la 3,42 la 3,39 lei. Frenezia generala a continuat si azi cand au aparut foarte multe ordine de vanzare de valuta, in special de la clientii locali. Euro a scazut si pana la 3,3670 lei pe piata interbancara, dar si-a revenit repede si dupa cateva ordine de cumparare euro era cotat la 3,3760-3,3790 lei", a declarat, pentru NewsIn, dealerul Bancpost Cristina Iacob. Euro nu a mai fost tranzactionat la un nivel atat de scazut pe piata bancilor din noiembrie 2002, dar, in acea perioada, tendinta monedei europene era de crestere, a mai spus Iacob.

Pe pietele internationale, moneda americana a oscilat, in prima parte a zilei, intre 1,3170 si 1,3217 dolari/euro, iar in jurul orei 11:00, ora Romaniei, moneda americana era cotata la 1,3205 dolari/euro.

Investitorii asteapta ca in aceasta dupa-amiaza sa fie anuntate o serie de date importante despre economia Americana, care ar putea misca evolutia dolarului. Astfel, piata asteapta discursul presedintelui Federal Reserve Bank din Richmond, Jeffrey M. Lacker, care pledeaza, de obicei, pentru cresterea ratei dobanzii de politica monetara cu scopul de a contracara inflatia.

Dobanzile de pe piata interbancara la depozitele overnight (cu scadenta la 24 ore, de azi pe maine) se mentin la un nivel foarte scazut, de 0,5-1,5% pe an, din cauza lichiditatii in exces din piata. "La depozitele top next (cu scadenta la 24 ore, de maine pe poimaine) dobanzile sunt in usoara crestere pentru ca scadenta va fi abia miercuri, cand incepe o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii", a mai spus Iacob.

Scadere pana la 3,37 lei, la inchiderea sedintei valutare de joi

"Euro a atins minimul ultimilor patru ani, in ciuda evolutiei diferite a monedelor celorlalte tari din regiune si a diferentialului negativ de dobanda, din cauza excesului de lichiditatea din piata monetara romaneasca. Astfel, leul a castigat joi inca 0,56% fata de moneda europeana, consolidandu-si pozitia de moneda cu cea mai buna evolutie de pe pietele in curs de dezvoltare pe anul 2006", a spus economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

Piata valutara s-a deschis la 3,3910-3,3930 lei/euro, iar leul a castigat repede teren pentru ca toata lumea s-a grabit sa schimbe valuta la un curs care sa nu ajunga prea jos, a mai spus Citu.

Faptul ca volumele tranzactionate au fost destul de mici a facut ca piata sa aiba o volatilitate mai ridicata, mai exact cursul a putut fi miscat mai mult decat de obicei cu o suma mai mica de bani.

Astfel, dupa ce euro a atins un minim al zilei de 3,3690 lei a revenit aproape de 3,3800 lei. La finalul sedintei de tranzactionare s-au inregistrat, totusi, ordine de vanzare de valuta care au coborat euro pana la 3,3710-3,3745 lei.

"Pentru ultima zi a saptamanii ne asteptam ca moneda europeana sa isi continue deprecierea fata de leu in intervalul 3,3650 -3,3750 lei/euro pentru ca investitorii straini nu par sa se grabeasca sa isi inchida pozitiile deschise pe lei", a mai spus Citu.

El a mai spus ca se asteapta la o interventie directa a bancii centrale pe piata valutara pentru temnperarea aprecierii rapide a leului, mai ales ca politica de dobanzi nu isi poate face efectele la nivelele scazute la care au ajuns acestea in ultimele zile.

"Aprecierea rapida a leului fata de valuetele forte a luat prin surprindere investitorii din piata in ultima vreme, desi piata se astepta initial la o corectiue in sus a cursului la finele anului. Se pare ca dobanzile mici din ultima vreme de pe piata interbancara la depozitele pe termen scurt n-au avut nici un impact asupra pietei valutare romanesti, pentru ca investitorii au considerat ca masurile luate de banca centrala la ultimele licitatii sunt temporare", a explicat analistul Finansbank, Melania Hancila.

Cursul oficial afisat, joi, de Banca Nationala a Romaniei (BNR), arata o cotatie de 3,3801 lei/euro, respectiv o apreciere a leului cu 378 lei vechi fata de euro (1,1%), comparativ cu nivelul de miercuri, cand BNR a afisat un curs de 3,4179 lei/euro. Euro nu a mai trecut de un nivel atat de scazuta din 6 decembrie 2002, cand cursul oficial era de 3,3740 lei/euro.

La inceputul acestui an, moneda nationala era cotata la 3,6765 lei/euro si pana pe 21 decembrie a castigat aproape trei bani, respectiv 8,06%, pana la 3,3801 lei/euro.

Pentru moneda americana, banca centrala a afisat, joi, un curs oficial de 2,5664 lei/dolar, cu 177 lei vechi mai putin pentru un dolar (0,68%) fata de miercuri, cand era de 2,5841 lei/dolar. Dolarul a mai atins un nivel similar in data de 20 decembrie 2000, cand era cotat la 25.653 lei vechi, conform datelor BNR.

Piata financiara romaneasca nu tranzactioneaza direct moneda americana, dar banca centrala calculeaza raportul leu/dolar, in functie de evolutia pietelor financiare internationale.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat usor de la 1,3217 pana la 1,3142 dolari/euro, iar in jurul orei 18:00, ora Romaniei, moneda americana era cotata cu 1,3160 dolari/euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, in prima parte a zilei de joi, o medie a dobanzilor overnight (cu scadenta la 24 ore) de 0,76% pe an la depozitele atrase (BUBID), in scadere cu 0,09 puncte procentuale fata de miercuri, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 2,47% pe an, cu 0,12 puncte mai putin decat miercuri.

Dobanzile de pe piata interbancara la depozitele overnight (cu scadenta la 24 ore, de azi pe maine) se mentin la un nivel foarte scazut, de 0,5-1,5% pe an, din cauza lichiditatii in exces din piata.

La depozitele top next (cu scadenta la 24 ore, de maine pe poimaine) dobanzile sunt, insa, in usoara crestere, la 3-4% pe an, pentru ca scadenta va fi abia miercuri, cand incepe o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii, iar piata se asteapta ca lochiditatile in lei sa mai scada.

Mentinerea dobanzilor la depozitele overnight la nivele atat de joase a facut sa creasca simtitor sumele plasate de banci in facilitatea de depozit a bancii centrale, pentru care bancile primesc o dobanda anuala de 1%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri