Presedintele casei de brokeraj Finans Securities a declarat ca intentioneaza sa infiinteze o asociatie nonprofit, care sa reprezinte interesele actionarilor minoritari in Societatile de Investitii Financiare (SIF-uri).
"Personal, am luat decizia de a infiinta o societate, o asociatie nonprofit, care sa reprezinte strict actionarii minoritari, micii actionari din SIF-uri, care detin de la 100 de actiuni sau 10 actiuni, pana la 1%" a explicat Simionescu pentru Money Channel.Actiunea respecta o recomandare a principiilor de guvernanta corporativa ale Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), care sustin ca interesele actionarilor minoritari trebuie protejate, a declarat Simionescu intr-un interviu pentru NewsIn.

El a adaugat ca asociatia s-ar putea ocupa si de actionarii minoritari ai altor companii care "nu-si gasesc forma de reprezentare si nu se fac auziti". "Mai mult ca sigur ca impreuna vor acumula 10% si vor fi reprezentati de un presedinte al asociatiei nonprofit. M-am si gandite la ce persoana... o persoana care s-a zbatut mai mult pentru micii actionari si care a demonstrat ca poate, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor", a mai spus Simionescu, care a precizat ca inca nu a discutat cu Dan Paul.

"Sunt onorat de o astfel de initiativa, dar astept sa vad propuneri concrete", a declarat Dan Paul, intr-un interviu telefonic. Paul a amintit ca in 2001 i s-a propus sa fie presedintele unei asociatii a micilor actionari creata de Catalin Chelu si Dinel Staicu, dar a refuzat.

"E o idee pe care am lansat-o si am discutat-o cu juristii nostrii de luni. in momentul de fata analizeaza care este posibilitatea. Nu are nici o sansa CNVM-ul sa spuna ca actionam concertat. N-am actionat, nu ne cunoastem si nici nu stim cati or sa vina. Dar, in momentul in care vor avea 10%, vor fi reprezentati. Vor incepe sa solicite rapoarte de activitate, toate documentele de la comisiile de cenzori, de la auditori, de la presedinte si cred ca atunci, un 10% ar fi considerat totusi o reprezentare mare, un actionar sa spunem generic mare si va fi consilitat si la luarea deciziilor privind convocarea, ba mai mult, conform Legii 31, pot solicita presedintelui SIF sa faca o anumita convocare, de a pune anumite subiecte pe ordinea de zi", a explicat Simionescu.

Presedintele casei de brokeraj Finans Secutiries considera ca va fi relativ usor sa adunam 5-10%. In ceea ce priveste costurile, Simionescu sustine ca investitorii vor plati o cotizatie modica. Asociatia fiind nonprofit n-are nici un interes. Trebuie vazut intat care este numarul de subscriptori.

"Eu ma astept la minim un milion de mici actionari. Sunt foarte multi care au cupoane, au certificate. si ei sunt interesati. Decat sa primeasca 630.000 de lei pe actiune, avand un cupon de 1.000 de actiuni, sa luam cazul SIF Moldova, ar putea sa primeasca 1.000 de actini care chiar daca pretul ar fi corectat, 17-18-20 de milioane tot ar primi in momentul in care ar vrea sa le valorifice la piata. Este evident ca este mult mai avantajos pentru actionari si atunci nu inteleg care ar fi acel mare actionar care ar vrea bani.

"Sunt peste 9.000.000 de actionari in Romania. Depinde care va fi metoda prin care ei vor putea adera la asociatie si daca alegem una foarte simpla, eventual chiar posibilitatea de a adera prin internet, cu semnatura electronica... O sa vedem in functie de ce solutie o sa ne dea juristii. in momentul acela o sa fie o treaba relativ lejera" a mai spus Simionescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri