Scaderea la zero a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani va elibera in piata o suma sub un miliard de euro, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru (foto).
"Suma este de ordinul sutelor de milioane de euro, sub un miliard de euro, in conditiile in care pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani sunt pana in 2 miliarde", a mentionat Croitoru, citat de NewsIn.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat recent sa BNR va reduce gradual nivelul rezervelor minime, dar a sugerat ca va incepe cu modificarea bazei de calcul pentru acestea, prin excluderea finantarilor pe termen lung.

CA al BNR a hotarat, marti, reducerea la zero a ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala peste 2 ani, dar a decis sa mentina nivelului actual al ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, de 18%, si al celei aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit, de 40%.

In cadrul sedintei de marti, BNR a decis si mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 10% pe an si a reiterat ca va continua sa utilizeze activ operatiunile de piata, "in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar".

Urmatoarea sedinta de politica monetara a bancii centrale va avea loc pe 6 mai.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri