Consiliul Concurentei (CC) a emis un document oficial care exprima punctul de vedere al institutiei fata de prevederile normei CSSPP cu privire la realizarea repartitiei aleatorie a participantilor la pilonul II de pensii private obligatorii.


Astfel, institutia admite repartizarea proportionala cu vanzarile directe lunare, dar nu aproba excluderea de la repartizarea aleatorie a jucatorilor cu o cota de piata mai mare de 20%.

Prin dispozitiile normei 22/2009 a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat autoritatea de reglementare (CSSPP) modifica regulile de repartizare aleatorie a persoanelor eligibile in cadrul procesului de aderare continua la pilonul II de pensii.

Argumentele aduse de catre Arbitrul pietei pensiilor private in sustinerea acestei modificari legislative, asa cum au fost prezentate pe site-ul oficial, vizeaza, pe de o parte, incurajarea efortului depus de acei administratori care se implica activ in atragerea de noi participanti si in informarea acestora cu privire la sistemul de pensii private, iar, pe de alta parte, evitarea riscului de concentrare a participantilor catre unele fonduri.

Din aceeasi norma rezulta ca repartizarea aleatorie a persoanelor eligibile in cadrul procesului de aderare se va realiza dupa alte reguli. De aceea, incepand cu data de intai inauarie 2010, pentru o perioada de 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei norme, nu vor participa la procesul de repartizare aleatorie a persoanelor eligibile, fondurile de pensii care detin o cota de peste 20% din numarul total de participanti, respectiv cele administrate de ING si Allianz – Tiriac Pensii.

In plus, criteriul dupa care se va efectua repartizarea pentru celelalte fonduri va fi cel al numarului de acte individuale de aderare validate in luna respectiva, spre deosebire de regula aplicabila pana la data de 1 ianuarie 2010, conform careia repartizarea se efectueaza proportional cu numarul participantilor unui fond de pensii.

Prin aplicarea algoritmului anterior de alocare aleatorie a participantilor s-a mentinut practic structura pietei, astfel cum aceasta s-a conturat in urma aderarii initiale.

„In acest context, fata de situatia existenta pe piata dupa etapa aderarii initiale a participantilor la pilonul II de pensii, Consiliul Concurentei considera ca realizarea repartizarii aleatorii dupa criteriul numarului de acte individuale de aderare validate in fiecare luna, pentru o perioada de doi ani, este o masura de natura sa stimuleze implicarea mai activa a jucatorilor din piata pentru atragerea participantilor. Prin reducerea numarului participantilor repartizati aleatoriu se reduce astfel si influenta acestei interventii a statului asupra structurii pietei”, explica Bogdan Chiritoiu (foto), presedinte CC.

In schimb, eliminarea concurentilor cu o cota de piata mai mare de 20% de la algoritmul de loterie este o restrictie suplimentara in sarcina unora dintre fondurile de pensii, restrictie ce nu poate fi considerata ca o cerinta strict necesara pentru buna desfasurare a activitatii pe aceasta piata si pentru a proteja interesul consumatorului de a beneficia de o administrare cat mai eficienta a resurselor alocate.

CC a mai explicat in cadrul pozitiei oficiale adoptate ca pentru a nu aduce atingere dispozitiilor art. 9 din Legea concurentei nr. 21/1996, explica Concurenta, interventia autoritatilor publice pe piata trebuie sa se limiteze la ceea ce este strict necesar pentru buna desfasurare a activitatii in cauza si sa se justifice in mod obiectiv.

Pe piata pensiilor obligatorii administrate privat clientii au exprimat in mod efectiv optiunea pentru un anumit fond de pensii in perioada de aderare initiala, in prezent acestia exercitandu-si intr-o foarte mica masura dreptul de a alege furnizorul serviciului avand in vedere ca aproximativ 87% dintre noii angajati sunt repartizati aleatoriu.

Consiliul Concurentei (CC) a emis un document oficial care exprima punctul de vedere al institutiei fata de prevederile normei CSSPP cu privire la realizarea repartitiei aleatorie a participantilor la Pilonul II de pensii private obligatorii: institutia admite repartizarea proportionala cu vanzarile directe din luna, dar nu aproba excluderea de la repartizarea aleatoriea jucatorilor cu o cota de piata mai mare de 20%.Apoi, Concurenta este de parere ca noul sistem de repartizare aleatorie trebuie sa aduca stimulente pentru ca jucatorii din piata sa lucreze eficient din punct de vedere al costurilor, sa reduca preturile sau sa ofere servicii de o mai buna calitate, ceea ce ar fi in beneficiul participantilor.

„Consiliul Concurentei a transmis punctul sau de vedere autoritatii de regelementare in domeniu (CSSPP) in vederea remedierii situatiei create astfel incat regulile de functionare a sistemului de repartizare aleatorii sa fie in conformitate cu reglementarile in domeniul concurentei”, potrivit CC.

Totodata, Consiliul Concurentei va urmari actiunile intreprinse, astfel incat interventiile autoritatii de reglementare sa se limiteze la ceea ce este strict necesar pentru buna desfasurare a activitatii pe piata si pentru a proteja interesul consumatorului de a beneficia de o administrare cat mai eficienta a resurselor alocate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri