Dealerii care au tranzactionat pe piata valutara din Romania nu au avut prea multe motive de bucurie in 2010, in conditiile in care volumul mediu zilnic al tranzactiilor a fost de 1,55 miliarde de euro, iar banca centrala a asigurat stabilitatea cursului de schimb. Pe piata valutara s-au realizat in fiecare luna, in medie, tranzactii in valoare de 33 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de BNR.
Anul trecut s-au tranzactionat zilnic circa 1,55 miliarde de euro, cu 11% mai mult decat in 2009, cand se tranzactionau doar 1,4 miliarde de euro. Totusi, nivelul tranzactiilor din 2010 a continuat sa se mentina sub cel din 2008, mai exact cu 15% mai redus.

Recesiunea si disparitia tranzactiilor cu caracter speculativ au condus in 2009 si 2010 la reducerea volumului tranzactiilor de piata valutara. “Cauzele pentru aceasta reducere sunt multiple. Pe de o parte, este vorba de scaderea activitatii economice, dar si a tranzactiilor comerciale cu exteriorul, iar pe de alta parte, vorim de scaderea tranzactiilor cu caracter speculativ”, explica Nicolaie Chidesciuc (foto), economistul sef al ING Bank Romania.

Pe piata valutara s-au tranzactionat in 2010 aproape 400 de miliarde de euro, media lunara fiind 33,16 miliarde de euro. Rezultatul din 2010 este mai bun decat cel din 2009, cand volumul tranzactiilor a fost de doar 350 miliarde de euro, insa este sub cel din 2008, cand tranzactiile au fost de peste 460 miliarde de euro.

Anul a inceput prost pe piata valutara, tranzactiile din ianuarie si februarie fiind de doar 27 miliarde de euro (lunar), dar operatiunile s-au intensificat usor in mai si iunie, cand dealerii au operat tranzactii de circa 37 miliarde de euro (lunar).

“In Romania tranzactiile bazate pe fluxuri reale au detinut, cel mai probabil, o pondere foarte mare pe parcursul lui 2010. Pe masura ce comertul exterior isi revine, iar economia isi revine si ea, este probabila majorarea volumelor”, considera Chidesciuc.

Exporturile realizate de Romania in primele zece luni din 2010 au insumat 30,36 miliarde de euro, iar importurile au insumat 38,07 miliarde de euro. Astfel, exporturile si importurile realizate de agentii economici din Romania au fost de 68 miliarde de euro in aceasta perioada.

Piata valutara nu a fost atractiva in 2010 pentru ca nu a oferit si oportunitati pentru castiguri speculative. “Din punct de vedere speculativ, atractivitatea leului a scazut mult. Se poate, insa, sa aiba loc o revenire chiar si aici”, sustine economistul sef al ING Bank Romania.

Cursul de schimb s-a mentinut relativ stabil in 2010, evoluand in intervalul 4,1 – 4,3 lei pentru un euro. Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei sustin ca fluctuatiile cuprinse in acest interval sunt normale.

ING Bank Romania estimeaza ca leul se va aprecia in primul trimestru din acest an, cursul de schimb urmand sa coboare pana la 4,15 lei pentru un euro. Rata de schimb prognozata de ING pentru finalul acestui an este de 4,2 lei/euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri