Veniturile operatorilor de telecomunicatii de pe piata locala vor ajunge abia anul viitor la 16,8 miliarde de lei, valoarea inregistrata in 2008, anul in care a inceput criza economica, arata un studiu prezentat de compania de consultanta A.T. Kearney.
Pentru anul acesta, compania estimeaza ca piata de telecomunicatii va ajunge la 16,2 miliarde de lei (3,84 mld. euro), mentinandu-se astfel la acelasi nivel din 2010.

Chiar daca valoarea in lei a pietei de telecom preconizata pentru acest an este mai mica cu 3,5% fata de 2008, aceasta este in crestere cu 25% in crestere fata de 2006.
Aceleasi date mai arata ca romanii cheltuiau in primul trimestru din acest an in jur de 4,6% din veniturile nete pe luna de 1.502 de lei (356 de euro) pentru facturile la telefon, televiziune si internet.

Astfel, un roman platea in primele trei luni ale anului in jur de 70 de lei (16,3 euro) pe luna pentru serviciile de telecomunicatii.

Pe de alta parte, in primul trimestru din 2008, romanii cheltuiau circa 4,8% din venituri pentru facturile de telecomunicatii, platind astfel in jur de 62 de lei pe luna (16,8 euro).

Cat au platit romanii pentru servicii telecom intre 2008 si 2011 (datele se refera la primul trimestru al fiecarui an).




Serviciile de telefonie, internet si televiziune sunt printre cele mai ieftine din Europa, foarte multi manageri straini care ajung sa conduca operatorii de pe piata locala remarcand preturile foarte mici comparative cu Europa de Vest.

De exemplu, romanii plateau anul trecut in jur de 17,4 euro pentru telecomunicatii, la un nivel similar cu pretul platit de bulgari, de 16,1 euro. Comparativ, in Cehia suma era de 38 de euro, iar in Italia de 49 de euro.

Cat platesc romanii pentru telecomunicatii comparativ cu alte tari:



Observatii:


In primul tabel, veniturile in euro au fost calculate la cursul mediu al fiecarui an. Veniturile pentru anul 2011 au fost calculate la cursul mediu din primele opt luni ale anului (1 euro=4,2086 lei), iar cele pentru 2012 la cursul din 12 septembrie (1 euro= 4,2805 lei).

In al doilea tabel, valoarea facturii platite de un roman pentru serviciile de telecomunicatii a fost calculata la cursul mediu din primul trimestru al fiecarui an.

In al treilea tabel, datele pentru Italia sunt valabile la nivelul intregului an si nu doar pentru primul trimestru al anului, cum este cazul celorlalte tari analizate.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri