Dupa ce in anii '90 s-au constatat rate record in pirateria software, vanzatorii din piata de profil au inceput sa lanseze oferte de cloud ca o alternativa recomandata la modul traditional de vanzare de licente de aplicatii, conform unui comunicat al asociatiei de cloud computing EuroCloud Romania.
Insa Magda Popescu, outside counsel in cadrul Business Software Alliance (BSA), organizatie care promoveaza industria de software, avertizeaza ca exista inca pericole legate de partajarea neautorizata de informatii de logare sau punerea la dispozitie neautorizata de software prin public sau private cloud.

“Continuam sa vorbim si in cloud de licenta, in sensul de acord de transmitere de drepturi de utilizare, cu respectarea anumitor termeni si conditii. La fel si despre pirateria software, in sensul de abuz de license, de incalcare a drepturilor titularilor si furnizorilor de software as a service”, afirma Popescu.

Cloud computing reprezinta o solutie prin care aplicatiile, tehnologiile si datele sunt disponibile online si astfel se elimina investitiile pentru achizitia si mentenanta hardware. Pe de alta parte, plata se face pe baza de abonament, in functie de gradul de utilizare a programelor cumparate.

Practic, prin cloud computing antreprenorii pot utiliza serviciile si produsele IT pe care si le doresc, dar la costuri mult mai mici. Ajung astfel sa utilizeze produse si servicii pe care pana acum doar companiile mari, cu bugete IT de sute de mii si milioane de euro si le puteau permite.

De altfel, 39% dintre utilizatorii de internet sunt incantati de ideea de folosire a cloudului, familiarizarea cu aceste sisteme fiind mai mare in pietele emergente, pentru ca acestea sunt mai deschise la noile tehnologii, dupa cum arata un studiu realizat de compania de cercetare Ipsos pentru BSA.

In noua din tarile UE in care a fost derulat studiul, procentul de utilizare a cloudului este de 24%, fata de 34%, la nivel global.

Utilizarea tehnologiilor cloud variaza semnificativ intre statele membre ale Uniunii Europene, de la 39% in Grecia si Romania, la 17% in Ungaria si Germania, iar cei mai multi dintre europeni folosesc cloud computingul in interes personal-86%, potrivit Ipsos si BSA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri