Daca acum trei ani depaseam doar Albania, acum sintem pe primul loc in Europa de Est la Internet in banda larga. Numarul de conexiuni s-a dublat anul trecut, ceea ce ne plaseaza deja peste media ultimelor zece tari intrate in UE. Unul dintre principalele motive a fost expansiunea retelelor de cartier. In acelasi timp, a crescut si numarul utilizatorilor care se conecteaza la retea folosind telefoanele mobile, iar legaturile prin fibra optica au crescut de patru ori doar intr-un an. La finalul anului trecut, Autoritatea de Reglementare in Comunicatii a numarat aproape 1.000 de furnizori de Internet, dintre care aproape o treime furnizeaza servicii de mare viteza. In 2003, numarul lor era de 230.

Romanii au prins gustul download-ului foarte rapid - Dependenti de viteza pe Internet

Numarul conexiunilor la Internet in banda larga s-a dublat anul trecut, iar in Europa de Est sintem pe primul loc, chiar daca acum trei ani depaseam doar Albania.

Rata de penetrare totala a Internetului in Romania, de 8,46%, este compusa din Internet in banda larga (3,47%) si Internet in banda ingusta (4,99%), conform raportului anual al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

Accesul la Internet in banda ingusta include conexiunile operatorilor mobili prin intermediul GPRS/EDGE in cadrul abonamentelor de telefonie mobila, iar serviciul de acces la Internet in banda larga presupune accesul la un transport al datelor de cel putin 128 kbps.

In ceea ce priveste accesul dial-up comparativ cu accesul dedicat, daca la sfirsitul anului 2003 numarul total de conexiuni la Internet era de 498.534, din care 448.572 prin dial-up si 49.962 prin acces dedicat, la sfirsitul lui 2005 existau 1.829.484 de conexiuni (1.327.789 dial-up si 501.695 acces dedicat). Serviciul de acces dedicat permite accesul permanent la Internet, 24 de ore din 24, printr-o linie rezervata exclusiv acestui scop.

Dupa cum se poate observa, numarul de conexiuni dedicate a depasit, in 2005, numarul total de conexiuni la Internet din 2003.

Retelele de cartier, pe val

La sfirsitul anului trecut existau, in Romania, 751.060 de conexiuni in banda larga, cresterea inregistrata fata de aceeasi perioada a anului 2004 fiind de 96,2%. Se constata o crestere foarte mare a conexiunilor in banda larga si, ceea ce este mai important, avem infrastructuri alternative care cresc proportional, ne-a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRC. Acesta a precizat ca tehnologia dominanta este cablul, care in termeni de cota de piata a crescut, dar in termeni de ritm de crestere este devansata de tehnologia ADSL, fibra optica si mai ales de tehnologia cu cea mai mare crestere - cablul UTP/FTP (retele de cartier).

Retelele de cartier se consolideaza ca ISP-uri si au crescut de 9 ori in ultima perioada de raportare, spune Georgescu.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5423&art=13091&cHash=8467c5929b

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri