Faimoasele mici dispozitive de stocare numite pen drive au inlocuit aproape complet dischetele
In era mobilitatii si a portabilitatii, memoriile flash, cu posibilitati de stocare de pana la 1-2 GB, cunosc un succes considerabil, democratizandu-se. Memoriile flash cu port USB, numite si pen drive, sunt dispozitive de stocare cu memorie de tip flash, care se pot conecta pe interfata USB 2.0 (USB 1.1) la orice calculator. Suportul pentru sisteme de operare variate, dimensiunile reduse si protectia datelor fac din aceasta memorie o alegere ideala, acolo unde portabilitatea este primordiala. In ultimii ani, am asistat la inlocuirea, aproape in intregime, a sistemului pe discheta cu sistemul de folosire al acestor memorii. Aceasta evolutie, care este in acelasi timp si o revolutie, a fost marcata de lansarea primului iMac de catre Apple, primul PC fara cititor de dischete. Restul industriei IT a urmat aceeasi miscare. In prezent, nu ne putem imagina un computer care sa nu fie echipat de port USB pentru a putea lega un periferic (imprimanta, scanner, iPod sau chiar si un cititor de dischete). Succesul pen drive-urilor, sau al memoriilor flash pe USB, cum li se mai spune, nu mai trebuie demonstrat: estimarile din acest an ne spun ca, la nivel mondial, se vor vinde 80 de milioane de bucati.

Dar este un succes foarte recent, datorat mai ales scaderii vertiginoase a pretului acestor mici dispozitive si cresterii rapide a capacitatii lor: se gasesc in prezent memorii flash de 1 GB la mai putin de 100 de euro. Aceasta tendinta, de scadere a pretului, nu aranjeaza afacerile fabricantilor, care trebuie sa se intreaca in ingeniozitate pentru a nascoci ceea ce va face diferenta si va atrage cumparatorul spre produsele sale. Astazi, memoriile sunt de toate formele si culorile (stilou, sushi, ceas).

Producatorii le doteaza cu noi functii, le transforma in MP3 player, de exemplu, dupa exemplul iPod Shuffle. Aducand aceste noi functionalitati pentru memoriile flash, fabricantii vor creste valoarea adaugata a acestor dispozitive de stocare si deci pretul lor. Firmele Sandisk si M-systems, primii doi fabricanti de memorii flash, au facut un joint-venture pentru a dezvolta o platforma software (U3) care transforma o memorie flash intr-un computer virtual, cu datele, dar si cu preferintele utilizatorului de Windows sau Mac (culoare, background, desktop) si mai ales aplicatiile (mesagerie, Firefox, Skype, Icq) si informatiile personale care le sunt asociate (parole, configuratie).

E de ajuns sa conectati un pen drive pe orice PC, si acesta va lua infatisarea computerului dumneavostra propriu, cu aplicatiile si datele dumneavoastra. Bara de meniu LaunchPad se va afisa pe partea stanga a ecranului, cu toate aplicatiile sale. Cu U3, toate aplicatiile si preferintele sunt in micul dispozitiv de stocare, si nimic nu e instalat pe PC. Cel mai bine este ca, odata pen drive-ul scos din computer, PC-ul gazda redevine ca inainte, nelasand nici o urma, ceea ce este perfect pentru fanii de securitate IT.

0.07 euro pentru fiecare Megabit de spatiu

Zeci de editori de software dezvolta deja versiuni adaptate ale softurilor lor pentru aceste memorii flash U3, ce vor fi lansate in toamna 2005. Si in Romania, ca si in exterior, vanzarea de memorii flash a cunoscut o crestere foarte mare in ultima perioada, concomitent cu evolutia preturilor. Memoriile flash pe USB reprezinta cel mai convenabil mediu portabil de stocare a datelor.

Acest lucru e datorat cresterii continue a capacitatilor disponibile (care a ajuns la 4GB), dar si scaderii pretului specific, spune Petrut Mazarine de la Ultra Pro Computers. Pentru fiecare MB de spatiu, platim astazi aproximtiv 0,07 euro, mult mai putin decat in perioada lor de inceput, cand pretul specific era de circa un euro. Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Tehnica de Calcul, crede ca acest mediu de stocare castiga tot mai mult teren. Tendinta este de crestere a utilizarii acestui accesoriu. Pentru utilizatori, reprezinta un dublu castig: creste capacitatea de stocare, iar in acelasi timp preturile scad.

Unde gasim memorii pe flash

Produs Magazin Pret
Mobile disk Twinmos 128 MB USB 2.0 Depozitul de calculatoare 556.094 lei
Flash drive 512 MB USB 2.0 Portable harddisk Depozitul de calculatoare 1.741.654 lei
Memorie flash pe USB, 256 MB Flamingo 949.000 lei
Memorie flash pe USB, 1GB Flamingo 2.696.070 lei
Pen drive 512 M USB 2.0 Jetwaz Irota HS Ultra Pro Computers 1.749.000 lei
Pen drive 1G USB 2.0 Kingston Ultra Pro Computers 3.099.000 lei



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri