Polonia a obtinut 3,2 miliarde de zloti (1,2 miliarde de dolari) din vanzarea unei participatii de 10% la compania PZU, cel mai mare asigurator de pe piata locala, iar fondurile vor fi folosite pentru finantarea deficitului, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Statul, care avea o participatie de 45,2% la PZU inainte de tranzactie, a vandut joi 8,6 milioane de titluri, oferta fiind suprasubscrisa, a anuntat guvernul. Jumatate din participatia de 10% a fost achizitionata de investitori straini.

Polonia vrea sa atraga fonduri de 15 miliarde de zloti din vanzari de active in 2011, pentru a acoperi deficitul si a limita indatorarea statului.

Guvernul a obtinut pana in prezent peste sase miliarde de zloti din vanzarea de participatii la companii precum furnizorul de energie Tauron Polska Energia sau institutia de creditare pentru sectorul agricol Bank Gospodarki Zywnosciowej.

Vanzarea actiunilor la PZU vine la numai o saptamana dupa ce actionarii au decis sa limiteze drepturile de vot la 10%, masura care va permite statului sa pastreze controlul companiei dupa reducerea participatiei. Polonia a implementat prevederi similare la PKO Bank Polski in aprilie si vrea sa procedeze la fel si la PGE, cea mai mare companie de utilitati din tara.

Actiunile PZU au scazut cu 5,1% joi, cel mai mare declin pentru o sedinta de tranzactionare de la listarea companiei pe bursa in urma cu un an.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri