O noua amenintare la stabilitatea economica a zonei euro s-a ivit dupa recentele masuri de austeritate adoptate de Grecia, relateaza Bloomberg.
Desi nu este o problema atat de evidenta precum situatia din Grecia, starea Italiei este la fel de grava.

Sistemul fiscal deficitar este motivul principal petru care tara ar putea intra in colaps. Un motiv de ingrijorare il au si bancile americane care au investit aproximativ 35 miliarde dolari in imprumuturi catre Italia si in instrumente financiare derivate expuse la risc.

Cresterea datoriei

Previziunile FMI arata ca datoria externa a Italiei va ajunge la 120% din PIB in acest an , urmand o scadere usoara pana la 118% pana in anul 2016.

Randamentul titlurilor de stat italiene a scazut cu 4,9 puncte procentuale, cota obligatiunilor detinute de Germania crescand cu 2 puncte procentuale( in schimb, cota de titluri de stat ale Greciei detinute de Germania este de 13 puncte procentuale).

O crestere a ratelor dobanzii ar degrada previziunile asupra datoriei Italiei.

Imposibila salvare

Italia are in prezent datorii in valoare de aproximativ 2.000 miliarde euro. Germania si FMI nu ar putea sustine un program de salvare pentru a-si proteja creditorii deoarece un astfel de imprumut ar necesita garantii de cel putin 500 pana la 1.000 miliarde euro.

Luandu-se in considerare faptul ca Germania are un PIB de 2.500 miliarde euro, un raport de datorii la produsul intern de aproape 80% limiteaza capacitatea Germaniei de a sustine un program de creditare de asemenea anvergura.

Daca se tine cont de situatia economica la nivel european se constata ca datoria Italiei nu poate fi acoperita in totalitate, mai ales ca guvernantii italieni inca nu au implementat un program strict de masuri care sa impiedice intrarea tarii in incapacitate de plata.

Randamente mai mari

In cazul in care economia nu se orienteaza pe un trend ascendent, iar masurile de austeritate nu vor fi suficiente pentru a tine sub control datoria publica atunci investitorii nu vor mai fi de acord sa cumpere obligatiuni guvernamentale fara o crestere a randamentelor, situatie deja familiara in cazurile Greciei, Portugaliei si Irlandei.

Avantajul Italiei este faptul ca majoritatea datoriei guvernamentale este reprezentata de institutii financiare interne.

Totusi, daca datoria fata de creditori externi se mareste atunci autoritatile italiene vor obliga institutiile locale sa suporte noi emisii de obligatiuni. Odata cu cresterea randametelor, valoarea acelor titluri va scadea, fapt ca va afecta capitalul bancilor.

Desi sectorul bancar italian este destul de solid, amenintarea datoriei suverane si o posibila scadere a ratingului de tara ar putea datermina bancile sa nu mai crediteze sectorul privat, lucru ce ar duce la scaderea cresterii economice si ar inrautatii indicatorul datoriilor in PIB.
Credit Substantial

Odata cu numirea lui Mario Draghi, guvernatorul Bancii Centrale A Italiei, la conducerea BCE, bancile italiene spera ca vor beneficia de imprumuturile necesare.

Totusi, sistemul bancar european format din BCE si alte 17 banci centrale au impreuna un bilant contabil de 1900 miliarde euro. Este putin probabil ca banca centrala sa poata suporta o datorie suverana precum cea a Italiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri