Spania este pregatita sa ceara ajutor extern pentru finantele publice de la tarile din zona euro incepand chiar cu weekend-ul viitor, dar Germania a semnalat ca guvernul de la Madrid ar trebui sa astepte, au declarat, pe surse, oficiali europeni.
Unii parteneri din zona euro si pietele financiare preseaza Spania sa ceara un program de ajutor economic care sa declanseze achizitii de obligatiuni de catre Banca Centrala Europeana, potrivit CNBC, conform Mediafax.

"Spaniolii ezita un pic, dar acum sunt gata sa ceara ajutor extern", a spus o sursa. Trei alti oficiali europeni de nivel inalt au confirmat, pe surse, schimbarea pozitiei Spaniei.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca Spania ia toate masurile potrivite pentru a-si depasi problemele fiscale si nu are nevoie de sprijin financiar. Investitorii vor recunoaste si vor rasplati reformele guvernului spaniol, a spus el.

Mai multi diplomati europeni si un inalt oficial german au declarat ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei, prefera sa evite sa ceara unui parlament tot mai retricent sa aprobe pachete de ajutor separate pentru tari din zona euro.

"Nu are sens sa trimiti in Bundestag una cate una decizii asteptate in cazul Greciei, Ciprului si posibil Spaniei. Punerea acestora la pachet are sens, din cauza continutului dar si politic", a spus sursa germana.

Ministrii de Finante din zona euro au avut un schimb tensionat de replici la reuniunea din Cipru, de la mijlocul lunii septembrie, unde Schaeuble a spus omologilor sai ca Berlinul nu poate trece prin parlament un pachet de ajutor pentru Spania atat de repede dupa aprobarea finantarii de pana la 100 de miliarde de euro pentru bancile spaniole in iulie.

Intrebat despre informatiile privind indemnurile ca Spania sa astepte, un purtator de cuvant al executivului german a declarat ca fiecare tara ia decizii proprii, iar Germania nu preseaza intr-o directie sau alta.

Un reprezentant al premierului Spaniei a afirmat ca nu are cunostinta despre un veto al Germaniei in privinta unei cereri de ajutor.

UE vrea sa evite o noua acutizare a crizei prin acordarea de ajutor Spaniei inainte ca aceasta sa ajunga pe marginea prapastiei si nu va pune conditii grele, in afara de masurile de austeritate anuntate deja de Spania.

Oficialii din zona euro iau in calcul o linie de credit cu conditii, care sa mentina Spania pe pietele financiare cu sprijin din partea fondurilor de urgenta ale zonei euro pe piata primara a obligatiunilor si cu suportul Bancii Centrale Europene pe cea secundara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri