Economiile europene ar putea evita recesiunea in ipoteza cresterii pretului barilului de petrol la 100 de dolari, insa tinand cont de diferentele notabile dintre aceste economii, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare Standard&Poor's, dat publicitatii luni.

Raportul, intitulat "An Oil Price Shock Would Accentuate Divergence Between European Economies", acopera tarile din zona euro (exceptand Luxemburgul), plus Marea Britanie, Suedia si Danemarca si analizeaza modul in care ar evolua in perioada 2007-2009 indicatorii macroeconomici (PIB, indicele preturilor de consum, deficit guvernamental) ai economiilor europene in situatia unei cresteri explozive a pretului barilului de petrol de la 70 la 100 de dolari si chiar la 250 de dolari, crestere provocata de reducerea brusca cu 20 la suta a ofertei mondiale de titei.

"Pe ansamblu, economiile europene ar evita de putin o adevarata recesiune, in scenariul majorarii pretului la 100 dolari. in scenariul extrem al majorarii pretului la 250 de dolari, economiile europene ar inregistra o recesiune grava in 2007, urmata de doi ani de stagnare", a declarat, citat de Rompres, economistul sef pentru Europa la S&P, Jean-Michel Six.

S&P subliniaza insa ca tarile europene ar reactiona diferit in fata unui soc petrolier. Astfel, impactul asupra cresterii PIB-ului ar fi mai mic in cazul Finlandei, Italiei, Austriei si Belgiei decat in cazul mediei inregistrate in zona euro. Cel mai grav lovite ar fi Olanda, Portugalia si Grecia, in timp ce Germania, Franta si Spania s-ar situa la nivelul mediei din zona euro. in afara zonei euro, Marea Britanie si Danemarca par mai vulnerabile decat Suedia, arata Standard&Poor's. Agentia de rating explica aceste diferente prin elasticitatea diferita a veniturilor si salariilor populatiei, precum si prin reactiile diferite ale investitorilor.

S&P a prezentat, de asemenea, un scenariu care presupune majorarea pretului petrolului la 250 dolari pe baril, situatie in care Banca Centrala Europeana ar avea o sarcina dificila, avand in vedere ca inflatia in zona euro ar varia intre 19 procente (Grecia) si 5 procente (Germania), iar deficitul guvernamental al Germaniei, principala economie a zonei euro, ar atinge 5 procente din PIB. O eventuala majorare a dobanzilor peste pragul de 10 la suta ar impinge tari percum Germania, Austria si Olanda intr-o deflatie grava, iar o pozitie mai acomodanta ar impinge tari precum Grecia, Portugalia si Italia si mai mult pe o panta inflationista.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri