Campania nationala a Marii Britanii pentru combaterea fraudei de miliarde de euro din aplicarea taxei pe valoare adaugata (TVA) a esuat din cauza obiectiilor Germaniei, Austriei si Frantei.
Marea Britanie doreste sa combata frauda la nivelul taxelor aplicate la vanzare, prin introducerea unui asa-numit mecanism cu taxa inversa, care sa fie aplicat tuturor tranzactiilor intre companii. Comisia Europeana a sustinut aplicarea limitata a acestui mecanism, la importul telefoanelor mobile si al unor componente de calculatoare, cum sunt cipurile si microprocesoarele. Ca aceasta masura sa fie aprobata, este nevoie de votul unanim al ministrilor de finante din Uniunea Europeana, deoarece masura ar reprezenta o exceptie de la reglementarile TVA din UE.

Opozitia Germaniei si Austriei a determinat, insa, ca aceasta masura sa nu mai poata fi votata, in cadrul intalnirii de marti a ministrilor de finante. Unul dintre diplomatii Uniunii Europene a atras atentia ca nu numai Germania si Austria sunt nemultumite, ci si Franta, care sustine pozitia acestora, conform NewsIn. "Germania si Austria sunt nemultumite. Altor state, cum este Franta, nu le place deloc mecanismul cu taxa inversa, deoarece acest mecanism, sustine Franta, ar putea permite existenta multor modalitati de fraudare", a declarat oficialul UE. Comisia Europeana a refuzat, la inceputul acestui an, cererea Germaniei si a Austriei, de aplicare a mecanismului cu taxa inversa, care fusese propus de cele doua state intr-o varianta mai larga decat cea propusa de Marea Britanie.

Marea Britanie doreste sa combata una dintre cele doua modalitati principale de fraudare a TVA. Una dintre acestea, cunoscuta in Marea Britanie sub denumirea de "metoda comerciantului disparut", presupune importul de bunuri cu valoare mare, cum sunt telefoanele mobile, de companii care incaseaza TVA de la clienti si apoi dispar, fara sa achite niciun fel de impozit statului.

Cealalta metoda, cunoscuta sub denumirea de "caruselul TVA", presupune exportul bunurilor, ulterior fiind trimisa o cerere de rambursare a TVA catre guvern. Bunurile sunt, apoi, reimportate. in momentul in care acestea sunt importate din nou, se aplica "metoda comerciantului disparut". In conformitate cu prevederile mecanismului cu taxa inversa, nu se achita niciun fel de taxa, iar obligatia de plata a TVA este transferata, pas cu pas, pana la comerciantul final.

Purtatorul de cuvant al ministrului britanic de finante a declarat ca fraudele la nivel de TVA au fost intre 1,1 si 1,9 miliarde de lire sterline, in anul 2005, desi o institutie belgiana denumita "Cellule de Soutien" estimeaza costul fraudelor din TVA din Marea Britanie la 8,5 miliarde de euro. Conform datelor unui studiu guvernamental belgian, din luna septembrie, Regatul Unit al Marii Britanii inregistreaza jumatate din cazurile de frauda din Uniunea Europeana prin neplata TVA-ului. Studiul arata faptul ca, in Europa, in perioada iunie 2005-iunie 2006, nu a fost platita, in total, taxa pe valoarea adaugata, in valoare de 23 de miliarde de euro, dintre care numai in Marea Britanie nu au fost achitate 12,6 miliarde de euro.

Posibilitatea ca Marea Britanie sa aplice mecanismul cu taxa inversa in combaterea fraudei la nivel de TVA va fi discutata, probabil, in cadrul intalnirii ministrilor de finante, de la sfarsitul lunii noiembrie, cand va fi discutata o reforma mai larga a TVA. Germania a sugerat ca ar putea accepta pachetul mai larg de reforme in UE, in cazul in care ii va fi permis sa aplice, si ea, mecanismul cu taxa inversa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri