Bulgaria, noul stat membru al Uniunii Europene, ar putea adera inainte de inceputul verii la Exchange Rate Mechanism (ERM-2), etapa preliminara adoptarii euro, care dureaza doi ani si testeaza stabilitatea monedei, potrivit unei surse din UE, citata de Reuters Bulgaria a sustinut, in repetate randuri, ca vrea sa adere rapid la ERM-2, ca pas necesar pentru adoptarea monedei unice europene in 2010, potrivit tintelor stabilite de Sofia.

Ministrul adjunct al finantelor din Bulgaria, Georgi Kadiev, a declarat, saptamana trecuta, ca tara sa, cea mai saraca dintre cele 27 ale blocului, urmareste sa intre in ERM-2 intre martie si iunie. "Exista contacte intre Bulgaria si Comisia Europeana privind intrarea in ERM-2", a declarat sursa citata de Reuters, care a adaugat ca "o aderare in martie pare prea rapida, insa intrarea inaintea verii este posibila".

Statele UE Estonia, Lituania si Slovenia au intrat in ERM-2, ceea ce restrictioneaza rata deschimb valutar fata de euro intr-un interval de 15% de orice parte a ratei de paritate, la doar doua luni dupa integrarea in UE.

Aceeasi sursa a declarat ca pregatirea acestor tari pentru intrarea in ERM-2 a inceput cu mult timp inaintea aderarii la UE. Daca Bulgaria intra in ERM-2 in jumatate de an si rata de schimb a levei este stabila, in marja admisa, aceasta masura va inlatura, la jumatatea lui 2009, una dintre conditiile de adoptare a monedei unice, folosita in prezent de 13 state.

Bulgaria ar trebui, de asemenea, sa-si scada media anuala de inflatie, care anul trecut a fost cea mai ridicata din UE, la 7,3%. Limita pentru aderarea la zona euro in decembrie a fost de 2,9%. Sofia a estimat ca inflatia va scadea la 3% in 2008.

Potrivit NewsIn, sursa anonima a mai spus potrivit ca, inainte ca moneda bulgara sa intre in ERM-2, Comisia si ministrii UE trebuie, mai intai, sa examineze programul de stabilitate si convergenta al tarii. Acest lucru se va intampla in urmatoarele cateva luni.

Intrarea in ERM-2 urmeaza negocierilor intre UE, statul in cauza si Banca Centrala Europeana privind rata de paritate, nivelul la care moneda va fi fixata in raport cu euro. Bulgaria are un board pentru problemele monetare ce a legat leva de euro si a declarat ca nu va folosi marja de 15% dupa ce adera la ERM-2, dar isi va mentine moneda ferm legata de euro.

Printre celelalte conditii de adoptare a euro se numara mentinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB si a datoriei sub 60%, ambele indeplinite cu usurinta de Bulgaria, care practica una dintre cele mai severe politici fiscale din Europa.

O posibila sursa de nesiguranta ar fi, insa, uriasul deficit de cont curent bulgar. Echilibrul de cont curent nu este unul dintre criteriile specificepentru aderarea la zona euro dar este inca urmarit de Comisia Europeana atunci cand evalueaza situatia unei tari pentru intrarea in spatiul euro.

Bulgaria, tara in care economia creste, anual, cu aproximativ 16%, estimeaza un deficit de cont curent de 14,1% in 2006 si o diminuare a acestuia pana la aproximativ 12,4% in 2009.

In cazul in care adopta ERM-2 in jumatate de an, Bulgaria va deveni a opta tara UE care trece, in prezent, prin aceasta etapa. Celelalte sunt Estonia, Lituania, Letonia, Cipru, Malta, Slovacia si Danemarca. Romania a apreciat ca va adera la ERM-2 in 2012.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri