Comisia Europeana (CE) a adoptat, ieri, o propunere care va permite, pentru prima data, statelor membre si regiunilor din Uniunea Europeana sa investeasca in cresterea eficientei energetice si folosirea energiei regenerabile pentru locuinte, prin Fondul european de coeziune.
Masura, cuprinsa in Planul european de recuperare economica, se va adresa gospodariilor cu venituri mici.

Concret, Uniunea Europeana va putea sa acorde fonduri de co-finantare a schemelor propuse de autoritatile locale, regionale sau nationale in ce priveste instalarea de panouri solare pe locuinte sau folosirea altor metode alternative in locul surselor energetice obisnuite.

"Este vorba de o situatie win-win (de castig pentru ambele parti). Masura va duce la economisirea de energie, la reducerea emisiilor, la scaderea facturilor la combustibil pentru categoriile vulnerabile de populatie si, in plus, va fi benefica pentru constructii si IMM-uri in special. Speram ca Parlamentul European si Consiliul sa adopte aceasta propunere fara intarziere", a declarat comisarul european pentru politica regionala, Danuta Hubner.

Sectorul rezidential este responsabil pentru un sfert din consumul de energie din Europa si pentru 40% din emisiile de gaze cu efect de sera din Uniunea Europeana, potrivit datelor Comisiei Europene.

Comisia a estimat ca prin folosirea energiei regenerabile economisirea de energie din sectorul locuintelor ar putea ajunge la 28% pana in 2010. Unele studii au aratat ca o gospodarie din blocul comunitar ar putea economisi in medie intre 200 si 1.000 euro pe an prin eficientizarea consumului de energie.

Ministerul mediului din Romania va aloca 520 milioane lei in 2009 pentru inlocuirea sau modernizarea sistemului clasic de incalzire prin folosirea de alternative ecologice precum panouri solare, pompe de caldura si alte tehnologii curate.

Programul va incepe in 5 ianuarie, iar ministerul va acorda cel mult 25.000 lei (circa 6.900 euro) pentru fiecare persoana care va dori sa-si monteze, anul viitor, asemenea instalatii. In schimb, pentru proiectele firmelor, autoritatilor locale, dar si unitatilor de invatamant, plafoanele de finantare sunt diferite. Astfel, din bugetul de 120 milioane lei, companiile primesc pana la 50% din cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 250.000 lei, in timp ce primariile si unitatile de invatamant pot beneficia de 60%, dar fara sa depaseasca 300.000 lei
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri