Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, a reusit sa-i depaseasca si anul trecut pe Bill Gates si Warren Buffett cu castigurile de pe bursa, majorandu-si averea cu 37%, la 70 miliarde de dolari, transmite Bloomberg.
Castigurile din acest an i-ar putea consolida miliardarului mexican statutul de cel mai bogat om din lume, scrie Mediafax.

Operatorul sud-american de telecomunicatii Ameria Movil reprezinta 48,9 miliarde de dolari din averea lui Slim, potrivit datelor Bloomberg.

Saltul de 22% al actiunilor Berkshire Hathaway nu a fost suficient pentru a-l ajuta pe Warren Buffett sa urce in clasamentul bogatilor, iar actiunile Microsoft s-au depreciat, afectand castigurile lui Bill Gates, desi acesta si-a diversificat detinerile.

Astfel, averea declarata a lui Bill Gates a scazut anul trecut cu 8%, la 26 miliarde de dolari, dintre care 16,7 miliarde de dolari reprezinta actiuni Microsoft. De altfel, deprecierea gigantului software pe bursa este principalul motiv al scaderii averii lui Gates. Miliardarul a vandut insa 80 de milioane de actiuni MSFT, care valoreaza la cotatia actuala peste 2,2 miliarde de dolari.

In privinta diversificarii, Bill Gates a cumparat participatii importante la companii de pe pietele emergente, indeosebi in Mexic, unde se numara acum printre actionarii Grupo Televisa (televiziune) si Coca-Cola Femsa (imbuteliator de bauturi Coca-Cola).

Revista Forbes il declara in luna octombrie pe Gates cel mai bogat om din America, cu o avere de 54 miliarde de dolari. Forbes nota insa ca 70% din aceasta suma reprezinta detinerea cofondatorului Microsoft la fondul Cascade Investment. Bloomberg a luat in considerare numai activele declarate ale fondului, de 5,8 miliarde de dolari.

Datele Bloomberg nu includ banii donati de miliardari catre organizatii caritabile, inclusiv fundatia patronata de Bill Gates.

Fundatia Gates are active de capital in valoare totala de 15,4 miliarde de dolari, datorita donatiilor primite in principal de la Bill Gates si Warren Buffett. Averea organizatiei caritabile s-a dublat in 2010.

Detinerile lui Buffett au fost calculate de Bloomberg prin prisma detinerilor Berkshire Hathaway, care are actiuni inclusiv la banca Wells Fargo si la Coca-Cola Co.

O parte din succesul avut anul trecut de Carlos Slim se datoreaza dinamicii mai ridicate a pietei de capital din Mexic, unde gradul de risc al investitiilor este mai ridicat decat in tarile dezvoltate si, prin urmare, volatilitatea este mai severa si castigurile mai mari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri