Florin Sinescu, prefectul de Suceava, a fost retinut, vineri dupa-amiaza, de catre procurorii DNA, fiind acuzat de mai multe fapte de abuz in serviciu, conflict de interese, fals si uzurparea functiei, intre altele, in cazul primarilor din localitatile sucevene Udesti si Brodina.

Prefectul de Suceava. Florin Sinescu, a fost scos incatusat din sediul DNA Suceava, unde a fost audiat timp de aproape trei ore, la ora actuala fiind dus cu o duba in arestul Inspectoratului Judetean de Politie Suceava, transmite Mediafax.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, caruia procurorii anticoruptie i-au adus la cunostinta calitatea de inculpat, este acuzat, intre altele, de abuz in serviciu in cazul primarilor din localitatile sucevene Udesti si Brodina, dar si de modul in care si-a cumparat o masina sau de de modul in care a organizat concursul in urma caruia sotia sa a fost angajata la Inspectoratul Teritorial de Munca Suceava.

Potrivit unor surse judiciare, prefectul de Suceava este acuzat de catre procurorii anticoruptie de cinci infractiuni de abuz in serviciu, de conflict de interese, uzurparea functiei, dar si de fals si uz de fals. Astfel, trei dintre acuzatiile de abuz in serviciu se refera la primarul din Udesti, Savel Botezatu, pentru care prefectul Sinescu nu a emis ordinul de incetare din functia de primar al comunei, care fusese gasit in conflict de interese de catre ANI, decizia fiind confirmata printr-o decizie definitiva de catre instanta.

Prefectul mai este acuzat ca in toamna anului 2012 a intervenit in activitatea APIA Suceava, urmarind aprobarea de catre functionarii APIA a subventiilor catre Consiliul Local Udesti - in campania 2012, desi nu erau indeplinite conditiile de eligibilitate, urmarind si de aceasta data favorizarea primarului comunei Udesti. Astfel, el i-a determinat pe functionari APIA Suceava sa aprobe o subventie Consiliului Local Udesti din campania 2012, desi nu erau indeplinite conditiile de eligibilitate, in valoare de 315.314,37 lei, suma ce reprezinta prejudiciu creat bugetului Uniunii Europene si, totodata, un avantaj patrimonial creat primarului Savel Botezatu.

Prefectul de Suceava mai este acuzat de exercitarea deficitara si subiectiva a controlului de legalitate asupra Hotararilor Consiliului Local Udesti prin care s-a concesionat ilegal (fara procedura de achizitie si licitatie publica), suprafata de 806 hectare din patrimoniul comunei, asociatiei crescatorilor de animale si utilizatorilor de pasuni Oadici Udesti, formata la initiativa primarului Svel Botezatu si cu complicitatea casierei primariei, Marinela Borza, din patru angajati ai primariei Udesti, pentru obtinerea ilegala de fonduri europene de la APIA Suceava. Procurorii sustin ca prin efectuarea in mod incorect a controlului de legalitate asupra a patru hotarari ale Consiliului Local Udesti, prefectul i-a permis primarului Savel Botezatu sa obtina subventie in campania 2013, prin intermediul ACAUP OADICI Udesti, in valoare de 418.782,62 lei.

Potrivit procurorilor, prin ultimele doua infractiuni a fost prejudiciat bugetul general al Uniunii Europene cu suma de 724.096,99 lei (pentru campaniile 2012 si 2013), APIA - Directia Antifrauda Control Intern si Supracontrol, stabilind ca dosarele CL Udesti si ACAUP OADICI Udesti nu indeplineau conditiile de integritate si contineau documente fictive, lucru pe care conducerea APIA Suceava i l-a adus la cunostinta prefectului Florin Sinescu.

Pentru ce fapte mai este acuzat Florin Sinescu, prefectul de Suceava

Totodata, prefectul de Suceava este acuzat de abuz in serviciu pentru ca la solicitarea expresa a primarului comunei Brodina, Vasile Viorel Melen, a intervenit pe langa functionari ai Administratiei Judetene a Finantelor Publice Suceava si pe langa administratorul unei firme pentru a gasi o solutie de deblocare a conturilor Primariei Brodina si de a fi acceptata o declaratie rectificativa intrucat debitul nu era inregistrat la primarie si declarat organelor fiscale, aspect cunoscut de catre prefectul Sinescu.

Astfel, o datorie in valoare de 462.315,93 lei, ce trebuia achitata de Primaria Brodina unei firme de constructii inca din anul 2008, in baza unui contract de prestari servicii de construire a noua case in comuna Brodina pentru familiile sinistatre ca urmare a calamitatilor ce au avut loc in anul 2008, a fost evidentiata ca si arierat, pentru a putea fi astfel achitata ulterior din bugetul de stat.

In conditiile in care conturile Primariei Brodina au fost blocate de catre executorul judecatoresc, prefectul Florin Sinescu a intervenit pe langa administratorul firmei de constructii pentru a-i determina sa incheie o intelegere cu primarul Vasile Melen astfel incat datoria de 462.315,93 lei, pentru care au fost emise sentinte definitive si irevocabile de obligare a primariei la plata datoriei si a penalitatilor, sa fie achitata in rate lunare de cate 50.000 lei, cu scutirea de la plata penalitatilor de intarziere in suma de 1.201.357,80 lei, precum si sa fie de acord cu incheierea unei conventii scrise intre parti, care urma sa-i serveasca primarului pentru deblocarea conturilor primariei.

Incalcandu-si atributiile de serviciu, cu complicitatea primarului din Brodina, prefectul Florin Sinescu a fost prejudiciat patrimoniul firmei de constructii cu valoarea penalitatilor de circa 1.201.357,80 lei, care nu mai sunt platite de Primaria comunei Brodina, dar si bugetul de stat cu valoarea datoriei, in cuantum de 462.315,93 lei inregistrata retroactiv in contabilitatea primariei, suma fiind evidentiata ca si arierat, urmand sa fie achitata din bugetul de stat.

Prefectul mai este acuzat ca si-a incalcat atributiile de serviciu si a obtinut ilegal un titlu de proprietate pe o suprafata de 26.103 metri patrati de teren in comuna Moldovita pe numele socrilor sai, cunoscand ca acestia nu detin documente de proprietate care sa dovedeasca modul de dobandire, legatura cu proprietarii tabulari din Cartea Funciara sau inscrisuri care sa demonstreze ca sunt indreptatiti sa obtina un titlu de proprietate.

Astfel, prefectul a intervenit la mai multi functionari dupa ce documentatia a fost restituita de catre OCPI Suceava la data de 12 noiembrie 2014, deoarece nu era completa si in aceasta nu era consemnat modul de dobandire al dreptului de proprietate, si nici legatura cu proprietarii tabulari. Florin Sinescu mai este acuzat de conflict de interese pentru ca, in calitate de prefect al judetului Suceava, a semnat catre ITM Suceava o adresa prin care a numit in comisia de concurs pentru postul de sef serviciu, la care a participat si sotia sa, Angelica Sinescu, doi subordonati, presedintele comisiei fiind un sef serviciu in cadrul Institutiei Prefectului Judetului Suceava, iar un membru al comisiei fiind un consilier juridic in cadrul Institutiei Prefectului Judetului Suceava, care au declarat-o castigatoare a concursului pe sotia prefectului.

Prefectul de Suceava mai este acuzat de uzurparea functiei pentru ca, profitand de functia de prefect, a intervenit pe langa seful Serviciului Rutier Suceava pentru a ajuta un barbat sa-si recupereze permisul de conducere, retinut in 27 decembrie 2014 de catre politisti din cadrul Serviciului Rutier Iasi intrucat a fost surprins de radar in timp ce circula cu viteza de 106 km/h, printr-o localitate unde limita de viteza era de 50 km/h. Politistii ieseni i-au retinut respectivului permisul emis de autoritatile italiene, pe o perioada de 90 de zile, inmanindu-i acestuia o dovada cu care putea circula si conduce autoturismul o perioada de 15 zile.

Barbatul respectiv lucreaza in Italia, a venit in Romania de sarbatori si urma sa se intoarca in Italia in 3 ianuarie 2015, iar dovada de retinere a permisului (in limba romana) nu reprezenta un document legal pe care sa-l poata folosi la intoarcerea cu masina in Italia si pe care sa-l poata prezenta organelor vamale, Politiei de frontiera sau chiar oraganelor de Politie Rutiera din statele UE, inclusiv din Italia. Astfel, la insistentele prefectului, seful Serviciului Rutier Suceava i-a aratat cum sa procedeze la Politia din Iasi si sa fie recuperat permisul in baza unei cereri care nu are numar de inregistrare, iar comunicarea sanctiunii nu s-a facut catre Ambasada Italiei din Romania, ci catre Ambasada Republicii Moldova la Bucuresti.

Procurorii anticoruptie arata ca barbatul respectiv, care a avut retinut permisul pe 90 de zile, l-a primit inapoi dupa trei zile si il detine si in prezent, din cauza nerespectarii atributiilor de serviciu de catre politisti din cadrul Serviciului Rutier Iasi. Potrivit procurorilor, prefectul de Suceava era constient ca doar prin interventia sefului Serviciului Rutier Suceava si prin calitatea sa de prefect politistii din cadrul Politiei Rutiere Iasi vor gasi solutii de rezolvare a problemei in favoarea barbatului respectiv. Florin Sinescu mai este acuzat de fals pentru ca in luna noiembrie 2012 si-a achizitionat un autoturism marca AUDI A4, care a fost inmatriculat pe numele sau, folosindu-se cu buna stiinta de documente fictive pe numele sau, un contract de cumparare din Germania si un contract de vanzare - cumparare din 3 decembrie 2012 care, in realitate, nu a fost incheiat intre cele doua parti, si nici nu a fost semnat de catre vanzator.

In momentul in care a aflat ca organele de urmarire penala verifica modul in care si-a procurat autoturismul, prefectul a instrainat autoturismul in luna decembrie 2014 unui barbat din Gura Humorului pentru ca masina sa nu mai figureze pe numele sau.

Prefectul Forin Sinescu a fost dus la audieri vineri la pranz, la sediul DNA Suceava, dupa perchezitii facute la Prefectura Suceava in dosarul in care acesta este acuzat de abuz in serviciu in legatura cu primarul comunei Udesti, dar si privind reconstructia unor case in Brodina. Procurorii DNA Suceava au facut, vineri dimineata, perchezitii la domiciliul prefectului, la sediul Prefecturii Suceava, dar si la Brodina in legatura cu modul in care au fost folositi banii publici pentru reconstructia a sase case pentru sinistratii din localitate, in urma inundatiilor din 2008.

In acest caz, este cercetat si primarul din Brodina, Vasile Viorel Melen. Primarul din Udesti, Savel Botezatu, este arestat preventiv de la sfarsitul anului trecut pentru fraude cu fonduri europene.

Sursa foto: Mediafax FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri