Patronul firmei RoStar, Halil Bulut, si alte cinci persoane au fost retinute de procurorii DIICOT pentru evaziune fiscala si spalare de bani, prejudiciul produs fiind estimat la peste 13,6 mil. euro. Un sofer al producatorului de biscuit arata intr-un referat al procurorilor ca ar fi fost pus sa duca de la firma ”sacosele” cu bani ce trebuiau ”spalati” la banca.

Halil Bulut, Raluca Anamaria Blaj, Ioan Todoran, Mihai Gheorghe, Cornel Costea si Imad Ali sunt acuzati ca au inregistrat in contabilitatea societatii achizitii fictive de bunuri si servicii de la 22 firme de tip “fantoma”, prejudiciul produs fiind estimat la peste 13,6 milioane de euro.

”Sustinerile inculpatei Blaj Raluca Anamaria, referent contabil al RoStar sunt sustinute si confirmate de catre martorul ... (sofer la societate) ...care a invederat ca primea deseori sacose de bani de la inculpata. Banii ii depunea intotdeauna la Raiffesen Rahova, in conturile RoStar. Ulterior, in cursul aceleiasi zile in care el facea depunerea, Ibrahim Halil Kucuk (angajat si el al societatii) ii aducea lui Bulut Halil aceleasi sume de bani, acesta reintroducandu-le in patrimoniul RoStar sub forma de creditare societate”, se arata in documentul citat.

Anchetatorii de la crima organizata noteaza ca, initial, referentul contabil al RoStar Anamaria Blaj nu a recunoscut acuzatiile aduse si situatia ce rezulta din probele de la dosar pentru ca, mai apoi, sa revina asupra declaratiei si sa faca o marturisire completa privind mecanismele nelegale pe care le-ar fi facut, inclusiv prin plati catre furnizori-fantoma.

”Inculpata a aratat ca era imputernicita pe conturile RoStar, dispunand efectuarea de plati catre acesti furnizori, avand cunostinta ca aceste sume de bani se reintorceau la administratorul Bulut Halil”, se arata in documentul citat de News.ro.

In acest sens, noteaza procurorii DIICOT, ”Blaj Raluca Anamaria a invederat ca Bulut Halil a creat un circuit economic fictiv, in sensul ca platile se faceau de la RoStar prin virament bancar in conturile furnizorilor-fantoma, fara o prestatie efectiva in realitate, dupa care banii se reintorceau la Bulut Halil”.

Cine este Halil Bulut

“Am venit in Romania in 1992, cu sotia si un copil de zece luni. Dupa un an s-a nascut si mezinul. Am inceput ca importator de biscuiti, sapun si masline din Turcia si Dubai. Am lucrat cu Rusia, Ucraina, Bulgaria, insa am decis sa raman in Romania. Nu m-am simtit niciodata strain, ma simt ca acasa aici”, spunea Halil Bulut intr-un interviu acordat wall-street.ro.

In 1996 investea aproape trei milioane de dolari in constructia unei fabrici de biscuiti la Bragadiru, langa Bucuresti, si un an mai tarziu, timp in care a supervizat indeaproape acest proiect fiind de formatie constructor, incepea productia. A pornit cu cativa angajati si o productie de 40 de tone de biscuiti RoStar. A ajuns la aproape 390 de angajati si o capacitate de 50 de tone de biscuiti pe zi.

Regret ca am avut incredere in oameni care nu meritau

“Criza a fost o palma buna. Usor, usor ne-am revenit. Am reusit si am adus un tehnolog din Turcia, am schimbat echipa de conducere, am redus costurile, era risipa mare inainte, am descoperit si furturi din partea unor angajati care lucrau de ani buni in firma. Erau oameni de incredere, cu care lucram de 10 ani. Cel mai mic salariu in cazul lor era de 6.600 de lei, deci consider ca nu aveau motiv. Am renuntat la ei. A contat mult ca i-am adus in firma pe baietii mei, ei au descoperit aceste nereguli, au o cu totul alta viziune si au reprezentat un suflu nou. In criza asta am invatat multe lucruri, e ca si cum as mai fi terminat 5-6 facultati. Am invatat sa nu fiu atat de generos cu increderea. Inainte toata lumea se imbogatea artificial. Acum este nevoie de control asupra business-ului, a oamenilor”, mai spunea managerul RoStar.

Produsele RoStar ajungeau pe piete precum Bulgaria, Ungaria, Polonia, Suedia, Cipru sau Grecia. Pe lista de prioritati se afla in urma cu doi ani si o unitate de productie noua.

O alta zona de interes pentru omul de afaceri turc o constituiau imobiliarele, Halil Bulut detinand mai multe terenuri. “Am vandut un teren in Bragadiru companiei LukOil, avem si un magazin Mega Image in Militari caruia i-am inchiriat un spatiu pentru urmatorii 15 ani. Avem imobiliare pe care dorim sa le instrainam, iar banii sa ii folosim pentru a acoperi creditele bancare pe care le avem si care se ridica la circa 12 mil. euro”, completa la momentul respectiv Bulut.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor, RoStar a incheiat anul trecut cu afaceri de 8,5 milioane de euro si pierdere de 790.000 euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri