Pago plateste, aplicatie care permite centralizarea facturilor la utilitati si plata acestora cu un singur click, dupa preinregistrarea cardului bancar, va fi lansata in februarie, cand va primi noi dezvoltari, inclusiv versiunea de Android. Alex Popescu si Adrian Cighi, fondatorii aplicatiei, pariaza ca, odata ce vor ajunge la 75.000 de utilizatori, proiectul va trece pe profit.

In prezent, aplicatia "Pago plateste" este in faza de demo, fiind disponibila doar pe iOS. Alex Popescu, cofondator, a povestit intr-o emisiune Profesionistii in Banking despre planurile de dezvoltare ale aplicatiei.

Proiectul apare pe piata in contextul in care tot mai multe aplicatii au inceput sa educe consumatorii pentru inregistrarea cardurilor, asa cum face Uber sau eMag, dar exista in continuare o reticenta mare in ceea ce priveste introducerea datelor cardului in aplicatii de plata.

Pago plateste permite in varianta demo plata facturilor la utilitati, a impozitelor si taxelor locale, prin Ghiseul.ro, reincarcarea de cartele, plata de amenzi sau a rovinietei. Potrivit celor doi fondatori, utilizatorii si-ar mai dori sa plateasca taxa de pod si chiar ratele la credite sau abonamente la platforme online, precum Netflix. Clientii pot de asemenea sa plateasca facturile tuturor membrilor familiei, fiind disponibila posibilitatea de inregistrare a mai multor locuri de consum.

"Aplicatia a pornit de la dorinta mea si a lui Adi de a face o aplicatie prin care romanii sa devina confortabili cu platile prin telefon. Uitandu-ne la cifrele de la MasterCard in ceea ce priveste plata de utilitati, ne-am dat seama ca este o oportunitate foarte mare, deoarece doar 10% din platile de utilitati se fac cu cardul", precizeaza Alex.

Proiectul s-a bucurat de sustinerea firmei de software pe care a fondat-o Alex, o parte din echipa lui fiind dedicata crearii si implementarii aplicatiei. Proiectul "Pago plateste" a inceput in urma cu 5 luni si investitia a ajuns la circa 65.000 euro.

Numele proiectului deriva din cuvantul "plateste" in spaniola (pago), desi initial cei doi tineri si-au dorit sa numeasca aplicatia "Pay Go". Insa "Pago" este mult mai usor de pronuntat si pentru romani, dar si pentru straini, brandul ajungand sa fie inregistrat ca "Pago plateste".

Pago urmeaza sa lanseze o campanie de promovare impreuna cu MasterCard la inceputul lunii februarie, dupa ce aplicatia va primi si versiunea de Android si functionalitatea de transfer de bani.

Procesarea platilor se va face prin intermediul Bancii Transilvania, iar stocarea datelor cardului se face pe serverele Romcard. Si alte aplicatii din Romania, cea mai cunoscuta fiind cea a eMag, mai folosesc metoda de inregistrare a cardurilor "card on file", nefiind raportate pana acum fraude la plata.

Cum functioneaza Pago plateste

Utilizatorii platformei introduc o singura data datele personale, cele de plata si cele aferente furnizorului, iar odata ce utilizatorul s-a inregistrat cu un furnizor nu mai este nevoie de nicio alta inregistrare ulterioara, aplicatia urmand sa ia soldul facturilor lunar si sa trimita notificari la aparitia fiecarei facturi si cu cateva zile inainte de scadenta.

Odata ce utilizatorul si-a introdus datele cardului, care sunt salvate si securizate de catre Romcard, plata se va face cu un singur click, fara sa mai fie nevoie de introducerea codului 3D Secure, pentru ca statistic vorbind riscul de frauda pe facturile de utilitati este foarte mic.

In prezent, "Pago plateste" acopera cei mai mari furnizori de utilitati ce permit plata online, adica 28 de furnizori, ceea ce reprezinta aproape 90% din utilitatile platite in Romania. Pentru furnizorii care nu sunt inca in aplicatie, un utilizator poate totusi sa scaneze codul de bara de pe factura si sa faca plata din aplicatie. In acelasi timp, cei doi antreprenori merg catre acei furnizori cu un software development kit (SDK) care sa le expuna partea de conectare pentru utilizatori.

Transferul de bani card to card, un serviciu care va fura din cota gigantilor Western Union si MoneyGram

Pago plateste va utiliza serviciul MoneySend al MasterCard, care permite transferul banilor de pe un card pe altul cu un cost foarte redus. De exemplu, comisionul la un transfer de pana in 2.000 de lei ar fi de 1 leu, iar transferul s-ar efectua aproape instant.

In plus, pentru a transfera bani catre un utilizator, vei avea nevoie doar de numarul de telefon al acestuia. El va primi un SMS si va accesa un link in care va introduce cardul pe care isi doreste sa primeasca banii, indiferent de banca prin care lucreaza.

"Pentru ca ne adresam generatiei tinere, credem ca putem sa obtinem un avantaj in fata celorlalti (concurenti - n.r.), in primul rand prin usurinta utilizarii functionalitatilor. Sistemul va functiona si in cazul transferurilor de bani din strainatate, iar romanii vor putea sa faca aceasta operatiune mult mai usoara si convenabila", subliniaza Alex Popescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri