Profitabilitatea companiilor listate pe Bursa de la Bucuresti (BVB) s-a redus in primul semestru al acestui an, in vreme ce afacerile au inregistrat o crestere de 9%.
Cele 68 de companii care si-au anuntat rezultatele financiare pe S1 au inregistrat un profit net in valoare totala de 3,08 mld. lei (685 mil. euro), cu 17,5% mai putin decat in primele sase luni din 2011, in vreme ce afacerile au ajuns la 22,21 mld. lei (4,7 mld. euro).

Excluzand Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC), companiile cu cele mai mari cifre de afaceri de pe Bursa, profitul companiilor listate ajunge la 1,48 mld. lei (-12% y/y), iar afacerile la 7,48 mld. lei (-0,4% y/y).

In ciuda profitului per ansamblu mai mic al societatilor de pe BVB, 37 dintre acestea au raportat castiguri nete in crestere sau o reducere a pierderilor in comparatie cu S1 2011.

“O buna parte din companii, in special cele din industrie, au inregistrat rezultate mai slabe si din cauza deprecierii leului. Din cate am observat la nivel de profit operational cifrele sunt similare celor din S1 2011. La capitolul surprize placute pot fi mentionate Antibiotice, Compa sau chiar si Rompetrol Oil Service”, spune Mihai Alexa, analist in cadrul societatii de intermediere financiara Broker Cluj.

Petrom a facut in primul semestru un profit net de 2,03 mld. lei, in crestere cu 8,3% fata de perioada similara din 2010. Cifra este de doua ori mai mare decat rezultatul net al tuturor celorlalte 67 de companii care si-au publicat rezultatele.

“Ma astept la un rezultat ceva mai bun pentru Petrom in urmatoarele trimestre avand in vedere intrarea pe un nou trend crescator a cotatiilor petrolului. In T2, rezultatul companiei a fost usor sub asteptarile noastre”, mentioneaza Alexa.

A doua cea mai profitabila companie de pe BVB la semestru a fost Fondul Proprietatea, cu un castig de 573 mil. lei. Urmeaza Transgaz (TGN) cu 210 mil lei si Banca Transilvania cu 179 lei, cifra cu mult peste castigul net al celei mai mari banci listate – BRD, care a facut 39,4 mil. lei in primele sase luni.

“BRD a fost una dintre surprizele neplacute. Ca si BCR, cele doua banci platesc tribut cotei de piata ridicata si expunerii mari pe creditare. In schimb, bancile cu cote de piata mai mici, precum Banca Transilvania, ING si chiar Raiffeisen, au de castigat in aceasta perioada”, este de parere analistul Broker Cluj.

In ceea ce privesti pierderile, Rompetrol Rafinare (RRC) a depasit Olchim cu un minus de 428 mil. lei, in comparatie cu pierderea neta de 188 mil. lei a combinatului chimic pe care statul roman vrea sa il privatizeze in toamna.

“Momentan leul pare sa fie din nou sub control. In aceste conditii ma astept ca impactul cursului asupra rezultatelor financiare ale companiilor sa nu mai fie la fel de ridicat in S2 si rezultatele operationale sa se rasfranga mai mult asupra profitabilitatii globale. Chiar si asa insa, nu as miza in al doilea semestru pe companiile care au Romania ca principala piata de desfacere. Consumul inca nu si-a revenit si fara masuri de stimulare situatia nu arata foarte bine”, a concluzionat Mihai Alexa.


Rezultate financiare S1 2012

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri