Principalele factiuni de pe scena politica romaneasca vor incerca sa obtina voturile romanilor peste o saptamana, la alegerile parlamentare. Chiar daca o comunitate de doar cateva mii de investitori si brokeri nu reprezinta cu adevarat o miza electorala, politicienii si-au adus aminte sa mentioneze si bursa in programele electorale, promisiunile fiind insa mai degraba generale si in buna parte aceleasi din ultimii ani.

Privatizarile, eterna promisiune


Atat Uniunea Social Liberala (USL) cat si Alianta Romania Dreapta (ARD), partidele cotate cel mai bine in sondaje, promit continuarea privatizarilor, asta desi in ultimii ani Guvernele care au fost la conducerea tarii fie au inregistrat aproape numai esecuri usturatoare la acest capitol, fie au preferat sa amane vanzarea pe bursa a unor pachete de actiuni de la companiile de stat.

In programul USL se mentioneaza “continuarea privatizarilor in sistemul energetic, prin majorarea capitalului social”. Reprezentantii Uniunii Social Liberale spun ca sumele obtinute vor fi utilizate pentru retehnologizare si investitii in mediu.

Pentru anul acesta erau programate vanzarea unor pachete minoritare de actiuni din cadrul mai multor companii din energie, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz sau Romgaz. Niciuna dintre oferte nu a mai fost facuta, vanzarea unui pachet de 15% din Transelectrica fiind singura tranzactie inchisa cu succes pe Bursa de la Bucuresti de catre statul roman. Chiar luna trecuta premierul social-democrat Victor Ponta a anuntat ca listarile se amana din nou.

In acelasi timp, ARD promite “continuarea procesului de privatizare a domeniului privat al statului in domeniul energiei”. Tot in programul ARD se mai spune ca “Piata de capital va deveni un pandant necesar si comparabil ca forta financiara cu piata bancara, echilibrand cele doua surse principale de finantare externa a activitatii economice”.

Printre obiectivele de guvernare ale ARD se mentioneaza:

• cresterea volumului tranzactiilor financiare pe piata de capital;
• fluidizarea schimbarii proprietatii prin intermediul pietei de capital;
• atragerea fondurilor de pensii private pentru a investi prin intermediul pietei de capital;
• vanzarea catre sectorul privat a pachetelor minoritare de actiuni detinute de stat la companii.

Totusi, in ultimii patru ani ani de guvernare PDL (partid care face parte din alianta ARD) eforturile pentru atingerea obiectivelor sus-mentionate au fost practic inexistente.

Aproape nimic despre facilitati fiscale. Dividendele reinvestite in dezvoltare, singurele care pot fi scutite de impozite


Niciunul dintre cele doua partide nu vorbeste despre reduceri de taxe sau facilitati fiscale pentru investitiile pe bursa. Investitorii din piata de capital romaneasca platesc un impozit de 16% pe profit, indiferent daca speculeaza tendinte pe termen scurt sau investesc pe termen lung in companii.
Pana in 2005 toti investitorii plateau un impozit de 1%. Un an mai tarziu taxa a fost majorata la 16%, odata cu introducerea cotei unice. Totusi, la acel moment a fost mentinut impozitul de 1% pentru investitorii care faceau plasamente pe un termen mai lung de un an.

USL face o scurta mentiune legata de introducerea unei scutiri de impozitare pe o perioada de 5 ani a dividendelor reinvestite in utilaje, echipamente tehnologice si cercetare-dezvoltare-inovare. Partidul nu ofera insa niciun alt detaliu despre aceasta facilitate fiscala.

Tot la capitolul taxe, in programul USL se mentioneaza ca partidul va sustine introducerea taxei pe tranzactiile financiare (FTT) pe model european, in acord cu toate statele UE. Chiar daca ARD nu face nicio mentiune legata de acest subiect, taxa pe tranzactiile financiare va fi impusa cel mai probabil indiferent de guvernul care se va afla la conducerea tarii.

Inca neimplementata la nivelul Uniunii Europene, taxa presupune un impozit de 0,1% pe tranzactiile cu actiuni si de 0,01% pe tranzactiile cu derivate, ea urmand sa fie insa aplicata doar institutiilor financiare din UE.

Partidul lui Diaconescu vrea sa dezamorteasca bursa nationalizand fondurile de pensii


Partidul Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD), al treilea partid in preferintele romanilor, vine cu o propunere ce poate sa fie considerata cel putin excentrica: nationalizarea de urgenta a fondurilor private de pensii.

“Astfel, aproximativ 3 miliarde de euro se vor intoarce in tara. Ele vor fi investite probabil pe Bursa din Bucuresti, care in acest fel isi va reveni din amortire”, spune oficialii PP-DD.

Aceasta este singura referire la piata de capital romaneasca facuta in programul partidului condus de catre Dan Diaconescu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri