Indicele Dow Jones, care urmareste cele mai importante 30 de companii listate in SUA, a ajuns la un nou maxim istoric la inceputul acestei saptamani, optimismul fiind vizibil in majoritatea pietelor internationale. Si pe Bursa de la Bucuresti (BVB) preturile sunt in revenire, insa, pana a ajunge la un record similar celui din SUA, principalul indice al pietei locale ar trebui sa isi dubleze valoarea. Situatii asemanatoare se intalnesc si pe celelalte burse din Europa.
BET, indicele care urmareste cele mai tranzactionate actiuni de pe BVB ar trebui sa urce cu aproape 92% pentru a bate recordul istoric, de 10.813 puncte, atins pe data de 24 iulie 2007.

Decalajul este insa mult mai mare in cazul societatilor de investitii financiare, al caror indice (BET-FI) are nevoie de o crestere de 240% pentru a reveni la maximul istoric, de 95.111 puncte, consemnat in aceeasi zi ca si in cazul BET.

La nivel european foarte putine piete se pot lauda cu recordul americanilor. Bursa din Franta ar trebui sa creaca cu 45,3% pentru a bate maximele istorice, indicele spaniol IBEX 35 ar trebui sa isi dubleze valoarea, in vreme ce italienii sunt cu 70% sub maximele din martie 2000, potrivit strategistului Deutsche Bank Jim Reid, citat de MarketWatch.

Mult mai bine stau nemtii, care cocheteaza in aceste zile cu recordul istoric pe indicele DAX si care au nevoie de o crestere de doar 2,9% pentru a-l atinge. De asemenea, indicele britanic FTSE 100 mai are putin peste 7 procente de recuperat.

In pietele emergente situatia este destul de mixta: "China, Brazilia, Rusia si India au inregistrat maxime in octombrie 2007, mai 2008, decembrie 2007 si respectiv noiembrie 2010. In prezent se afla la 62%, 24%, 25% si 8% fata de acele recorduri", spune Reid.

Acesta considera ca SUA "conduce turma" in momentul de fata, in principal datorita sumelor extraordinar de mari alocate ca stimuli fiscali pentru economie.

"O parte din celelalte burse s-ar putea sa nu bata maximele pentru multi, multi ani de-acum inainte, din cauza problemelor financiare specifice fiecarei zone a globului. Traim vremuri interesante", a concluzionat Jim Reid.


Sursa foto: depts.washington.edu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri