Oferta publica initiala (IPO) de listare a Electrica s-a incheiat cu succes, suprasubscrierea agregata fiind de peste doua ori. Interesul ridicat manifestat de investitorii de retail a determinat statul sa inceapa un proces de negociere pentru majorarea transei destinata investitorilor persoane fizice.

Potrivit reprezentantilor statului, prezenti la conferinta de anuntare a incheierii ofertei, negocierile cu consortiul de intermediere au inceput noaptea trecuta si ar putea sa se incheie in aceasta seara. Pretul urmeaza sa fie anuntat dupa incheierea procesului de negociere. Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a cerut sindicatului de intermediere sa analizeze posibilitatea de a majora ponderea transelor de retail, de la 15% la peste 20%.

"Este extrem de important ca IPO-ul Electrica a generat un raspuns semnificativ din partea investiorilor, intr-o perioada in care au mai avut loc 22 de oferte publice initiale. Cateva dintre ele au esuat, Wizz Air fiind printre acestea", Gabriel Dumitrascu, directorul general al Directiei Generale de Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului in Energie.

Dumitrasu s-a declarat multumit de evolutia ofertei, in contextul turbulentelor din pietele internationale si a celor geopolitice, dar si a framantarilor din zona energiei, dupa ce in timpul ofertei au aparut diverse acuzatii de corupti si o ancheta.

Dintre cele circa 12 milioane de actiuni puse la batai pentru investitorii mici de retail (7% din oferta), sindicatul de intermediere a inregistrat cereri pentru 42 milioane de actiuni si au fost deschise aproximativ 2.000 de conturi noi de tranzactionare. Investitorii de retail mari au avut si ei o transa de 8% (14 milioane de actiuni), interesul pe aceasta transa fiind si mai ridicat. Au fost inregistrate cereri pentru 120 milioane de actiuni, cele mai multe fiind in ultima zi a ofertei, cand suprasubscrierea s-a dublat.

"Am convenit ca este bine sa bonusam suplimentar pe retailul romanesc. Vom vedea la ce intelegere agreata de parti vom ajunge. Prin alocare urmarim un al doilea obiectiv care tine de evolutia buna a actiunilor pe piata secundara. Cred ca privatizarea facuta la Electrica va da rezultate mult mai bune in timp, decat alte privatizari", a spus mai Dumitrascu.

El a estimat ca la inceputul lunii viitoare ar trebui sa aiba loc listrea dubla, la Bursa de Valori Bucuresti si la cea din Londra.

Ce investitori institutionali au cumparat oferta Electrica?

Potrivit lui Gabriel Dumitrascu, peste 25% dintre subscrierile pe transa investitorilor institutionali au fost facute de romani, fonduri de investitii si de pensii, dar si, in premiera, SIF-uri. Dupa romani au urmat institutionalii din Marea Britanie (23%), cei din Polonia (17%) si din Statele Unite (13%).

Dumitrascu s-a declarat multumit ca 94% dintre institutionali sunt investitori pe termen lung si doar 6% sunt fonduri de hedging (speculative).

Intrebat de negocierile pe care statul le poarta cu Fondul Proprietatea, pentru a clarifica situatia actiunilor detinute de FP la filialele Electrica, Dumitrascu a spus ca o decizie in acest sens urmeaza sa fie luata dupa ce actionariatul privat din IPO va intra in companie.

Potrivit lui Greg Konieczny, Fondul Proprietatea negociaza doua alternative prin care ar putea sa vanda sau sa schimbe titlurile celor patru subsidiare Electrica unde este in prezent actionar. "Prima optiune ar fi sa preluam actiuni Electrica SA in schimbul carora sa oferim titlurile de la subsidiarele Electrica pe care noi le detinem. Schimbul ar putea sa fie facut cu actiuni noi Electrica din IPO, sau cu actiuni din actuala participatie Electrica a statului", a declarat Greg Konieczny.

WALL-STREET.RO va va tine la curent pe tot parcursul zilei cu ultimele informatii referitoare la oferta Electrica, statul urmand sa anunte pretul la care se va inchide IPO-ul cel mai devreme in aceasta seara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri