Petrom (SNP) si Romgaz (SNG) si-au publicat rezultatele financiare la semestru, cifrele celor doua companii energetice fiind intr-un contrast evident. Totusi, privite in detaliu, rezultatele pozitive ale Romgaz se datoreaza beneficiilor mai mari rezultate in urma cresterii pretului la gaze, dar si ca urmare a unei evolutii conjucturale in primul semestru, in vreme ce Petrom nu este tocmai departe de cifrele anuntate in bugetul pe 2014.

Grupul OMV Petrom a raportat in primele 6 luni un profit net de aproape 1,39 mld. lei, in scadere cu 42% fata de perioada similara de anul trecut. De cealalta parte, profitul Romgaz a urcat cu 40% in primul semestru, ajungand la 871 mil. lei (195,1 mil. euro).

Investitorii au reactionat rapid la cifrele anuntate, in deschiderea sedintei de marti actiunile SNP inregistrand o scadere de 1,1%, in vreme ce titlurile SNG urcau cu peste 1%. Ulterior, Petrom a inchis ziua pe Bursa cu o scadere de 0,3%, iar Romgaz a castigat 1,1%.

Deprecierea unor investitii din Kazahstan (compania a inregistrat in contabilitate o depreciere aditionala de 490 mil. lei), cresterea taxelor si scaderea cererii interne de gaze si produse petroliere sunt principalii factori care au afectat negativ evolutia profitului Petrom.

“Cererea redusa de produse petroliere si gaze, combinata cu impozitarea suplimentara introdusa in 2013-2014, a neutralizat in mare masura beneficiile rezultate in urma liberalizarii pretului la gaze”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom.

Analistii spun ca in ciuda scaderii semnificative a profitului Petrom, rezultatele la semestru nu ar trebui sa reprezinte o surpriza majora avand in vedere faptul ca managerii companiei anticipasera astfel de evolutii inca din bugetul anuntat la inceputul anului.

Rezultatul la 6 luni al Petrom nu trebuie privit ca o surpriza majora pentru este in buna parte in linie cu bugetul. Compania isi programase pentru acest an un profit cu aproape 20% mai mic, in ciuda liberalizarii pretului la gaze - Mihai Caruntu, BCR

“Rezultatul la 6 luni al Petrom nu trebuie privit ca o surpriza majora pentru ca este in buna parte in linie cu bugetul. Compania isi programase pentru acest an un profit cu aproape 20% mai mic, in ciuda liberalizarii pretului la gaze. Acciza la benzina a scazut cererea interna, au avut de suferit si de pe urma ‘taxei pe stalp’, iar cresterea pretului la gaze nu avea cum sa compenseze aceste lucruri din moment ce gazele reprezinta o parte mai mica din activitatea Petrom. In schimb, Romgaz a beneficiat mult mai mult de liberalizarea preturilor”, spune Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.

Petrom si-a bugetat pentru acest an un profit net de 3,9 mld. lei, cu 18,7% mai mic decat profitul record raportat pe 2013. Afacerile bugetate pentru 2014 sunt de 17,4 mld. lei, cu 3,7% mai putin decat cifra inregistrata in 2013.

Cum se explica vanzarile in crestere ale Romgaz, desi cererea de gaze din Romania a scazut la semestru

Consumul intern de gaze a scazut cu 5% in primele sase luni din acest an, iar in aceste conditii Romgaz a extras cu doar 0,1% mai mult. Chiar si asa insa, veniturile producatorului de gaze au urcat cu 33%, la 2,5 mld. lei, datorita vanzarii unui volum mai mare de gaze din depozite, dar si ca urmare a cresterii tarifelor reglementate.

“La Romgaz cresterea vanzarilor a fost si una usor conjuncturala in primul semestru: cantitatea vanduta a crescut pentru ca au injectat mai putin in depozite si au vandut o cantitate ridicata unui furnizor mai mare din piata, care, probabil, a cumparat nu atat pentru a satisface cererea interna de moment, cat pentru a le inmagazina in contextul turbulentelor dintre Ucraina si Rusia”, este de parere Mihai Caruntu.

Analistul adauga faptul ca pentru Romgaz anul 2014 va fi cel mai probabil unul dintre cei mai buni din istorie avand in vedere ca anul acesta se incheie liberalizarea pretului la gaze pentru consumatorii industriali.

Povestea este simpla in cazul Romgaz: statul s-a tinut de cuvant si, cu exceptia lunii iulie, a aplicat calendarul liberalizarii pretului la gaze, iar impactul pozitiv cel mai puternic se va simti in rezultatele financiare pe 2014 (...) dividendul pe care noi il estimam pentru acest an va ajunge sa aiba un randament de circa 7-8% - Mihai Caruntu, BCR

“Povestea este simpla in cazul Romgaz: statul s-a tinut de cuvant si, cu exceptia lunii iulie, a aplicat calendarul liberalizarii pretului la gaze, iar impactul pozitiv cel mai puternic se va simti in rezultatele financiare pe 2014; consumatorii industriali platesc deja cu 50% mai mult acum decat in ianuarie 2013, iar dividendul pe care noi il estimam pentru acest an va ajunge sa aiba un randament de circa 7-8%. In aceste conditii este clar ca Romgaz nu este in prezent o companie ‘scumpa’ pe bursa”, mentioneaza analistul BCR.

Eliminarea preturilor reglementate la gazele naturale pentru consumatorii industriali este programata sa se finalizeze in acest an (vezi tabelul). In 2013 preturile au urcat cu 18%, iar in acest an nivelul acestora va creste cu inca 18%. Cresterea pretului la gaze in cazul populatiei va fi mult mai graduala, liberalizarea fiind programata sa se incheie in 2018.

O actiunie Romgaz se tranzactiona la finalul sedintei bursiere de marti pentru 35,2 lei, compania fiind astfel evaluata la 13,4 mld. lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri